Utviklingen i arbeidsmarkedet i februar er svakere enn tidligere, men det er fortsatt sterkere enn det Norges Bank la til grunn i desember, mener økonomene.

- Registrert ledighet var litt mer opp enn vi ventet, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til TDN Finans.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank viser til at den oppgangen man ser i ledigheten ikke er stor.

- Økningen er i sum litt svakere enn hva Norges Bank la til grunn i desember. Økningen i ledigheten er bare oljerelatert, og på Sørvest-landet, sier Andreassen.

I sum mener Bruun at arbeidsmarkedet viser stabilitet, og at tallene ikke avviker nevneverdig fra det Norges Bank har lagt til grunn.

Andreassen mener at utviklingen i arbeidsmarkedet, og resten av økonomien, tilsier at man ikke trenger noe rentestimulans.

Detaljhandel svakere enn ventet

- Valutastimulans har vi fått allerede, og kronekursen er allerede svak samtidig som kostnadsnivået har falt de seneste årene, sier Andreassen.

Detaljhandelen var ventet å være uendret i januar, ifølge estimater hentet inn av TDN Finans, men falt 0,7 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Detaljhandelen var klart svakere enn ventet, og varekonsumet var også ned, men nedgangen var litt mindre enn vi har lagt til grunn, sier Bruun, og viser til lavere strømforbruk.

Bruun viser til at nivået på forbruket i fjerde kvartal var litt høyere enn det Norges Bank la til grunn i desember, og sier nivået nå, mer eller mindre, er tilbake til den banen.

Både Handelsbanken Capital Markets og DNB Markets mener dagens tall peker i retning av rentekutt i mars.

Andreassen tror også Norges Bank kan komme til å kutte renten i mars, selv om han mener at den økonomiske situasjon ikke tilsier det nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Audi med mangel på teknikk

Kan bli turbulent helg for både SAS og Norwegian

Økonomer: All informasjon siden desember tyder på rentekutt