- Detaljhandelen kom ut svakere enn ventet i janaur. Arbeidsledigheten økte, nedgangen i oljesektoren og oljerelaterte sektorer viser seg klart, skriver analytiker Joachim bernhardsen og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering fredag.

Sjeføkanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
Sjeføkanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 0,7 prosent fra desember til januar. Dette var svakere enn ventet.

Les saken her: Shoppe-stopp i årets første måned

- Tallene forsterker den svake tendensen i detaljhandelen, og dersom denne trenden er varig peker det mot et svakere forbruk enn Norges Bank venter. Vi vet imidlertid at detaljhandelstall er volatile, så dette alene er sannsynligvis ikke nok til at Norges Bank endrer sine anslag, skriver analytikerne.

Stemmer ikke med boligmarkedet

De peker på at de svake detaljhandelstallene ikke stemmer overens med den store aktiviteten i boligmarkedet.

- De svake tallene er i kontrast med signalene fra boligmarkedet. Der er det en sterk prisøkning og omsetningshastigheten blir stadig høyere. Som regel tenderer det til å løfte både forbrukertillit og forbruk, skriver Bruce og Bernhardsen.

Fredag kom også forbrukertillitsindeksen for Norge. Målingen viste at den samlede forbrukertilliten blant nordmenn er på et lavt nivå.

Les saken her: Forbukere venter svakere norsk økonomi

Privat forbruk bør holdes oppe

- Tilliten til landets økonomi har sunket samtidig som oljeprisen har falt. Det kan føre til et lavere forbruk, skriver analytikerne.

Nordea Markets anslår likevel at detaljomsetningen vil plukke opp trenden med moderat vekst ettersom rentekuttet fra Norges Bank trekkes inn i økonomien.

- I tillegg regner vi med at boligmarkedet fortsetter å levere, noe som bør være positivt for forbrukernes tillit. Privat forbruk bør også holdes oppe, da bremsen i oljesektoren kun har en moderat effekt på ledigheten.

Svakere krone

Fredag ble kronen svekket, som følge av flere svake norske nøkkeltall.

Like før klokken 10.00 fikk du én euro for 8,54 norske kroner. Minutter senere kostet én euro 8,58 norske kroner.

I skrivende stund må du ut med 8,59 norske kroner for en euro. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Økningen i ledigheten er bare oljerelatert

Gresk krisepakke godkjent i Tyskland

Bratt inntektsfall og store kutt i Amedia