Korte norske renter trekker opp, og kronen styrker seg, etter at Statistisk sentralbyrå la frem seneste anslag på oljeinvesteringene for 2015. Økonomene mener tellingen er i tråd med Norges Banks anslag fra desember.

Du får i skrivende stund en euro for 8,58 norske kroner, mens du før investeringene ble offentliggjort måtte ut med 8,62 norske kroner for en euro.

Ifølge Statistisk sentralbyrå ventes oljeinvesteringene å bli 189 milliarder kroner i 2015. Dette er en oppjustering fra 188,6 milliarder i november, men et fall fra 2014-nivået på 214,3 milliarder.

Tilsvarer Norges Banks anslag

Norges Bank venter et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent i 2015. Økonomer TDN Finans snakket med forhånd ventet at tellingen ville indikerer en nedgang på 10-20 prosent i 2015.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank viser til at tellingen indikerer at fallet i oljeinvesteringene i 2015 blir rundt 12 prosent i nominelle termer, som tilsvarer et fall på 14-15 prosent i reelle termer.

- Det tilsvarer omtrent Norges Banks anslag fra desember. Det betyr at selv om oljeprisen har falt fra 70 til 50, og steget tilbake til 60 dollar fatet, så har det ikke påvirket investeringsanslaget for 2015, sier Jullum.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB viser til at Johan Sverdrup-feltet nå har kommet med i anslaget, og at det underliggende er en nedjustering.

- Men utfallet er i tråd med det Norges Bank venter, sier Bruun til TDN Finans.

Rentekutt?

Både Jullum og Bruun mener Norges Bank vil holde sitt anslag om et fall på 15 prosent i oljeinvesteringene uendret. De for også støtte fra sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities og DNB Markets.

- Tellingen kommer ikke til å trekke i retning av et rentekutt, sier Jullum.

Seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets skriver i en oppdatering at tellingen er marginalt svakere enn det Norges Bank har anslått, og at det er blant faktorene som peker mot et rentekutt i mars.

Forventningene til tre måneders nibor har trukket opp. FRA-kontrakten som forfaller i juni stiger 3,5 basispunkter til 1,325 prosent. September-kontrakten er også opp tre basispunkter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Ansatte i Fredriksen-selskap redder 150 jobber

- Opec er død som en klubb

- Laks har muligheter kylling ikke har