Torsdag fikk markedene ny informasjon om den lenge varslede oljebremsen i norsk økonomi.

Reaksjonen kan oppsummeres med ett ord: Lettelse.

- Mange pustet litt ut etter at det ikke kom noen stor negativ overraskelse, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til DN.

Kronen styrket seg nemlig umiddelbart etter at nye anslag for årets oljeinvesteringer ble lagt frem klokken 10.00 i torsdag formiddag. De korte rentene trakk samtidig oppover.

Betydelig nedgang

Investeringstellingen fra Statistisk sentralbyrå bekreftet i stor grad at utviklingen blir slik både Norges Bank og mange markedsaktører har varlset det siste året: Årets investeringer blir betydelig svakere enn fjorårets.

Nå anslår oljeselskapene investeringer på rundt 189 milliarder kroner i år, ned fra 215 milliarder kroner ifjor.

Nedgangen er på linje med Norges Banks anslag, mener Aamdal. 

- Jeg synes ikke disse tallene gir mye grunnlag for å endre på de tallene. Derfor sier vi at det er veldig nøytralt med tanke på rentesettingen, sier han.

- Vi får ikke krakk og krise i økonomien, men det er et element som trekker veksten ned. Sammen med et underliggende svakere vekstbilde fører det til at vi kommer ned på en litt svakere vekst enn vi er vant til. Men det er fremdeles vekst i økonomien, understreker DNB-økonomen.

Kronen gikk umiddelbart rundt tre øre mot euroen da tallene ble kjent, men har siden justert seg litt tilbake. En euro koster i skrivende stund  8,58 kroner, mens den før publiseringen kostet rundt 8,60 kroner.

Varslet nedtur

Oljebremsen har vært en mer eller mindre varslet nedtur siden forsommeren ifjor. Siden den tid har spørsmålet vært hvor stor nedgangen i investeringene på sokkelen blir.

- Det har en vesentlig virkning på norsk økonomi. Mye av den etterspørselen retter seg inn mot norske fastlandsbedrifter, minner Aamdal om.

Virkningen inn i fastlandsøkonomien kan imidlertid dempes av at norske bedrifter nå tar en større andel av kontraktene på norsk sokkel sammenlignet med de foregående årene.

- Den svakere kronen er en viktig grunn til det. Norske bedrifter er blitt mer konkurransedyktige og kan hente hjem flere kontrakter. Slik sett blir effekten av fallet i investeringene litt dempet, sier Aamdal.

Les også:

  - Fallet blir mye mindre

- Hur stort blir fallet?

Euroen svekkes ytterligere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.