I morges publiserte SSB investeringstellingen for olje- og gassvirksomhet der selskapene for første gang har innarbeidet anslag for det gigantiske Johan Sverdrup-feltet. Tellingen viser at oljeselskapene planlegger investeringer for tilsammen 189 milliarder kroner i år, noe som kan tyde på at oljeinvesteringene vil falle med rundt 15 prosent fra 2014 til 2015.

 

Tellingen er dermed rimelig godt i tråd med Norges Banks prognose, som viser et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent i 2015.

Sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i SR Bank tror på sin side at investeringsfallet blir mindre enn dette, målt i volum, siden en del av den varslede nedgangen skyldes lavere priser.

Samtidig mener han konsekvensene for norske fastlandsbedrifter blir klart mindre enn tellingen kan tyde på.

- Fallet blir mye mindre enn tellingen viser. For norske aktører er det to ting som vil dempe fallet, sier Knudsen.

Venter økte markedsandeler

- Det ene er at norske selskaper kan ta en større andel på norsk sokkel. Det andre er at kostnadene er kommet mye ned, så nedgangen i aktivitet er mindre enn nedgangen i verdi, sier han.

Knudsen har lenge fremstått som en enslig optimist blant de mange som spår at oljeaktiviteten er på vei ned og at det norsk økonomi står foran store omstillinger.

Han er enig i at det ligger an til at investeringsnivået blir lavere i år enn ifjor, men han tror ikke fallet blir så stort som 15 prosent målt i volum. Og gitt at norske selskaper ser ut til å ta en større andel av kontraktene enn tilfellet har vært de siste årene, begrenses konsekvensene ytterligere. Han anslår at nedgangen for oljeleverandørnæringen kan bli rundt fem prosent.

Samtidig påpeker Knudsen at fallet i år kommer fra et svært høyt nivå. Investeringene i 2014 var på sitt høyeste nivået noen sinne. Og han viser til at det er helt normalt at aktiviteten svinger.

- Dette er en veldig langsiktig bransje som samtidig er veldig syklisk på kort sikt. Vi har vært gjennom disse rundene før. Vi vet at det er behov for olje og gass og vi vet at norsk olje- og gassproduksjon er konkurransedyktig internasjonalt.

- Litt for agressivt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier investeringstellingen kom ut omtrent som ventet. Han mener den indikerer et fall i oljeinvesteringene i år på mellom 12 og 15 prosent målt i volum.

Andreassen tror dermed sentralbanksjef Øystein Olsen har vært i overkant pessimistisk med sitt anslag.

- Norges Bank venter 15 prosent fall. Vi tror det er litt for agressivt, sier Andreassen

Til gjengjeld tror han Olsen blir nødt til å justere ned anslaget for oljeinvesteringer i 2016.

- Når selskapene får områdd seg blir det videre kutt i 2016. Og de blir større enn Norges Bank har sett for seg, sier Andreassen.

Norges Banks anslag er et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent i 2015 og ytterligere fem prosent i 2016.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.