Norges Banks rapport fra Regional Nettverk er svakere enn prognosene sentralbanken la til grunn i desember. Nettverksrapporten og brev fra Finansdepartementet rundt kredittinnstramming gjør at økonomer nå er sikre på at det kommer et rentekutt i mars.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier at rapporten fra Regionalt nettverk var mye svakere enn de og Norges Bank ventet.

- Vi baserte oss på at det ville gå dårlig i petroleumssektoren, men ikke i eksport. Det var også svakere i tjenesektoren, og i sum indikerer dette langt lavere vekst enn vi har lagt til grunn, sier Andreassen.

Han sier at veksten er i tråd med de anslagene de har lagt til grunn for året under ett, men han ventet ikke at svakheten skulle vises så kraftig i første kvartal.

- Dette er spikeren i kisten for de som trodde at renten ikke skulle settes ned i mars, sier Andreassen.

To streker under prognosen

Seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets sier til TDN Finans at rapporten setter to streker under deres prognose om et rentekutt i mars. De venter også at Norges Bank vil legge inn en ganske stor sannsynlighet for et videre rentekutt i andre kvartal i banen de legger frem.

- I sum er dette på den svake siden av hva Norges Bank har sett for seg. Vekstprognosene er litt svakere enn Norges Bank anslo i seneste rapport, og det ventes fortsatt nullvekst i sysselsettingen. Den viser også at kapasitetsutnyttelsen har gått videre ned, sier Hov.

Hov viser også til at de moderate vekstanslagene er bredt definert i alle sektorgruppene som inngår i undersøkelsen, sier Hov.

- Nedsiderisikoen for norsk økonomi har økt, sier Hov.

Enklere å kutte renten

Fredag morgen ble det kjent at Finansdepartementet har sendt brev til Finanstilsynet rundt innstramming i kreditten til husholdninger. Andreassen omtaler brevet som en «kuvending» fra departementet, og svært overraskende.

- Dette gjør det også enklere for Norges Bank å kutte renten i mars, sier Andreassen.

DNB Markets mener også at brevet gjør det enklere for Norges Bank å kutte renten.

Den norske kronen svekket seg rundt fire øre mot både euro og dollar et tallene.

Forventingene til fremtidig norske pengemarkedsrenter var uendret. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

- Det pågår åpenbart et globalt spill her

Nok et dansk fagforbund varsler sympatistreik

- Stort potensial for mange rare markedseffekter