Torsdag skapte snøværet problemer over hele Sør- og Østlandet. All busstrafikk i Oslo ble stanset som følge av det store snøfallet. Det er også meldt om forsinkelser i både fly- og togtrafikk. Les mer her: Full stans i busstrafikken i Oslo

I USA kan effektene av slike snødager slå direkte inn i aktiviteten i økonomien.

- Det som har skjedd i USA de siste par vintrene er at det har vært ekstremt kaldt, som har ført til at aktiviteten har blitt rammet av det, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Lavere aktivitet

Han peker på ulike næringer som påvirkes av snøfall og kulde.

- Det har med transport å gjøre, men også bygg- og anleggsnæringen som ikke kan foreta seg det de ellers ville gjort. Det kan være havnekapasiteten som rammes. Det tyder på at det gir negative effekter på aktiviteten, hvert fall i deler av USA, sier Magnussen.

Denne vinteren har det vært kalde perioder i USA. Magnussen peker på at det spesielt var noen uker hvor det var ekstremt kaldt, og at dette har vist seg i økonomien.

Ifølge ham kan man likevel ikke være helt sikker på at lavere aktivitet kun skyldes været. 

- Det er litt vanskelig å være skråsikker på dette her, å skille væreffekter fra andre effekter. Vi har jo sett svake tall, både før og etter kuldeperioden, sier seniorøkonomen.

Håndterer kulden bedre

Ifølge Magnussen er det ikke fastslått hvilken effekt ekstremt snøvær og kulde har for aktiviteten i norsk økonomi.

- Jeg tror vi rett og slett håndterer kulden bedre enn mange andre land. Vi er vant til at det kommer en del snø på vinteren, det greier vi å håndtere uten at det rammer aktiviteten spesielt, sier han.

Imidlertid er det én næring som påvirkes av slike værforhold, men aktiviteten i sin helhet får ikke konsekvenser av dette.

- Det er bygg- og anleggsnæringen som har vært utsatt her. Det har ikke slått ut i noe vesentlig grad i tallene. Når det blir en kald dag så blir det mer aktivitet på andre områder, det blir mer brøyting for eksempel. Vi ser ikke noen effekter av betydning, understreker Magnussen.

Liten effekt

Har en dag som dette betydning for den norske økonomien?

- Jeg har liten tro på det. Da må alt transportmessig stoppe opp, men folk kommer seg jo på jobb selv om det snør litt. De kommer kanskje en halvtime eller time for sent. Jeg tror den effekten er veldig liten, sier Magnussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Nettsted: Aller og Dagbladet kutter 50 årsverk

Krigen i Jemen løfter kronen mot alle de store

Tysk toppøkonom: Best for alle om Hellas forlater euroen