Amerikanske makrotall er svakere enn mange har håpet - og i dag ventet markedet spent på hva Fed-sjef Janet Yellen ville si i sin tale på pengepolitikk-konferansen i San Francisco.

Hun har tidligere indikert at en renteheving vil komme gradvis, og gjentok - ikke overraskende - mye av det samme hun har sagt før.

Gradvise renteøkninger vil mest sannsynlig komme i år, men sentralbanken vil gå rolig frem, sa hun, ifølge Marketwatch.

For første gang sa hun imidlertid at Fed er villig til å vente med renteøkning hvis det strømmer inn flere svake, viktige nøkkeltall i USA.

Hun tror likevel på solid vekst i USA i år, med over 2 prosent vekst på årsbasis og ytterligere nedgang i arbeidsledighetsraten.

Motvinden som holder økonomien tilbake vil minke, sa hun.

Yellen sa at den første renteøkningen «ikke skal bli lagt for mye vekt på», siden det er rentebanen som betyr mest for markedene.

Vet ikke når renten skal opp

Janet Yellen signaliserte etter forrige rentemøte 18. mars muligheten for rentehopp ved å ta vekk ordet «tålmodig». Men den amerikanske sentralbanken (Fed) nedjusterte både renteprognoser og inflasjonshåp.

Sentralbanken signaliserte da at det er en god stund til det er sannsynlig med renteøkning, og indikerte at det kan skje så sent som i september.

- Særlig vil jeg påpeke at det ikke må leses som at det kommer en renteheving i juni, selv om vi ikke kan utelukke det helt. Det må ikke forståes som at vi har bestemt oss for når det kommer en renteheving, sa Yellen: Yellen fjernet "tålmodig"

Les også: Har 46 sjefer – og mener det er nødvendig

- For de som rammes er dette brutalt

Sykehus: - Piloten ble ikke behandlet for depresjon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.