Mandag er det inflasjonstall som veier tyngst i rente- og valutamarkedene.

Fra Tyskland kommer flashestimat for inflasjonen i mars, som er viktig for tirsdagens tall for hele eurosonen. På månedsbasis er det ventet 0,2 prosent inflasjon, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

DNB Markets fremholder at tillitsindeksene er i ferd med å signalisere høyere vekst i eurosonen, og at det mandag kommer tall for både bedrifts- og forbrukertilliten, etterfulgt av inflasjonstallene tirsdag.

«Rimelig trygg» på at inflasjonen tar seg opp

Fra USA kommer mandag favorittmålet til Federal Reserve for inflasjon, kjerne-PCE for februar. Årsveksten her ligger under vanlig kjerne-KPI.

- Denne måneden er konsensus 1,3 prosent, uendret fra sist, men godt under Feds mål. Avvik fra konsensus vil påvirke synet på det store sprømålet i USA, første økning i juni eller september?, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets' morgenrapport.

Fredagens tale fra Yellen ga ikke noe svar på det, men hun sa at signifikant oppgang i underliggende inflasjon ikke var noen nødvendig forutsetning for renteøkninger.

Yellen sa at Fed ikke trenger å se en betydelig oppgang i hverken inflasjonen eller lønnsveksten. Det er nok at sentralbanken føler seg rimelig trygg på at inflasjonen tar seg opp, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

- Vel så viktig blir da en videre bedring i arbeidsmarkedet, og fredag kommer månedens sysselsettingstall. Etter svært sterk jobbvekst i februar (+295.000), er konsensusforventningene noe mer moderate til tallene fra mars (249.000). Med bakgrunn i de noe svakere nøkkeltallene er våre forventninger enda noe lavere på 220.000, skriver DNB.

Rom for styrket krone

Nordea Markets fremholder at kronen ble svekket fredag, til tross for gode nøkkeltall. Svekkelsen har trolig sammenheng med at oljeprisen trakk ned igjen etter oppgangen på torsdag.

- På kort sikt bør det være rom for en styrkning av kronen, og rentedifferansen mot eurosonen bør støtte oppunder en sterkere krone, skriver Bruce i Nordea Markets' morgenrapport.

Det avhenger imidlertid av at oljeprisen ikke faller videre.

Les også: Oljeprisene svekkes

Etter et forsøk på å teste 1,1050 nivået sist uke, har EUR/USD nå falt tilbake til under 1,09.

- En eventuelt sterk amerikansk arbeidsmarkedsrapport fredag, vil bli viktig for utviklingen av EUR/USD ettersom markedet trolig vil prise inn en mer aggressiv amerikansk sentralbank i tilfellet av sterke tall. Det vil i så fall kunne bringe EUR/USD ned igjen mot 1,0450, heter det i morgenrapporten.

Svekket euro

Kronen er mandag morgen styrket med rundt en kvart øre mot euro, til 8,6593, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med om lag en kvart øre til 7,9638.

Euro er i morgentimene marginalt svekket til 1,0869 dollar, etter å ha sluttet på 1,0889 dollar i New York fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag kveld på 1,486 prosent, mot 1,493 prosent torsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Ny konsernsjef i Yara

Selvaag Bolig skal bygge 160 boliger på Fornebu

Intel i samtaler om sitt største kjøp noensinne