Euro svekkes for andre dag på rad tirsdag, og går i retning av sitt fjerde strake kvartal med kursfall.

Dette skjer i en situasjon hvor det fryktes at Hellas ikke vil få til noen avtale med sine europeiske kreditorer som kan utløse nye støttemidler, skriver Bloomberg News.

Holder euroen nede

Den greske statsministeren Alexis Tsipras arbeider for å oppnå samling i nasjonalforsamlingen bak sitt forsøk på å sikre støttemidlene, etter at hans forslag til styrking av landets finanser ikke tilfredsstilte de europeiske kreditorene.

- Hellas og eurogruppen ventes å fortsette forhandlingene onsdag, og dette vil trolig holde euroen nede, sier Emmanuel Ng, økonom i Oversea-Chinese Banking Corp. i Singapore, i et kundenotat datert tirsdag.

Stillstanden i forhandlingene, som har gjort Hellas avhengig av lån fra den europeiske sentralbanken (ESB), risikerer å føre frem til en betalingsstans innen få uker, med en påfølgende mulig gresk uttreden fra eurosonen.

Norges Banks valutakjøp

Norges Bank offentliggjør tirsdag klokken 10:00 opplegget for sine valutatransaksjoner i april. SEB uttrykker i sin morgenrapport forventninger om at sentralbanken vil videreføre de daglige kronekjøpene på 700 millioner pr dag fra februar og mars.

- Vi venter en stegvis reduksjon fremover, i retning av kjøp av 250 millioner kroner ved slutten av året, heter det i morgenrapporten.

Svakere boligvekst i USA

SEB venter at amerikanske boligpriser vil vise styrke igjen, etter at Case-Shiller-indeksen viste svakere vekst på årsbasis i 2014.

- Nå er det alle tegn til at boliginflasjonen igjen styrkes, og vår forventning om at Case-Shiller 20-City-indeksen vil stige med 6 prosent i år, holder retningen godt, sier den svenske banken.

Banken fremholder at det ikke er grunn til bekymring for en ny boligboble. Prisene er fortsatt mer enn 15 prosent under sitt gamle toppnivå fra mai 2006, mens nominell disponibel inntekt er 33 prosent høyere, og utleieprisene 19 prosent høyere.

- Med hensyn til offentliggjøringen av CS-20 tirsdag, venter vi en 0,6 prosent oppgang på månedsbasis, noe som er litt svakere enn konsensusestimatet, men uansett et sterkt tall, skriver SEB.

Styrket krone

Kronen er tirsdag morgen styrket med rundt trekvart øre mot euro, til 8,6763, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med nesten tre øre, til 8,0407.

Euro er i morgentimene svekket til 1,0791 dollar, etter å ha sluttet på 1,0834 dollar i New York mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag kveld på 1,487 prosent, mot 1,486 prosent fredag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

«Problematiske temaer» gjenstår

Norge vil delta i den asiatiske investeringsbanken

DNO kutter all produksjon i Jemen