Informasjonen som har kommet siden forrige rentemøte i Norges Bank er litt på den svake siden av forventningene og tilsier et rentekutt, mener økonomer.

Norges Bank sa det var 100 prosent sannsynlig med et rentekutt før sommeren, da de valgte å holde renten uendret i mars.

- Det som har kommet av nøkkeltall siden rentemøtet i mars øker sannsynligheten for at det kommer et kutt i mai, og tallene har vært litt svakere enn vi ventet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til TDN Finans og får støtte av analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Bernhardsen venter at Norges Bank kutter renten i mai viser til at utsikter til svakere lønnsvekst og lavere renter blant handelspartnere trekker i retning av en lavere rente samtidig som kronen ligger på Norges Banks anslag.

- Det er ingen grunn til at de skal endre risikovurderingen av norsk økonomi, sier Bernhardsen.

Jullum i Danske Bank Markets tror derimot at Norges Banks vil frastå fra å kutte renten i mai fordi det har kommet for lite ny informasjon.

Han sier det er små tegn til at den heteste delen av boligmarkedet er bak oss, og kronen har styrket seg. På den andre siden er oljeprisen høyere enn Norges Bank så for seg i mars.

-Med mindre det ikke skjer noe dramatisk i de finansielle størrelsene, som valutakurs eller oljepris, tror jeg Norges Bank vil vente til juni, sier Jullum og viser til at Norges Bank da har fått ny informasjon fra oljetellingen og BNP i første kvartal.

Jullum viser også til at sentralbanksjef Øystein Olsens uttalelser tyder på at det er juni de har sett for seg, og så åpner de opp for muligheten å kutte i mai dersom ting forverrer seg veldig fort.

Les også:

- Dette forverrer fallet

Mener «BSU2» er ulovlig

- Nærmest som å være vitne til et «Game Of Chicken»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.