Prisen på nordsjøolje har steget med over ti prosent denne uken. Dette er den største oppgangen på fem og et halvt år.

Nordsjøoljen ble både torsdag og fredag handlet til årets høyeste noteringer.

Oljeløft i valutamarkedet

Valutamarkedet har svart med å sende verdens råvarevalutaer markert sterkere. I løpet av uken har russiske rubler, norske kroner og kanadiske dollar styrket seg med henholdsvis fem, fire og tre prosent mot dollaren.

- Oljeprisen har steget den siste uken og kronekursen er blitt styrket i takt med stigningen. Årsaken er selvfølgelig at risikoen for en negativ utvikling i norsk økonomi på grunn av lavere oljepriser og mindre aktivitet i oljerelaterte næringer blir minder jo høyere oljeprisen er, skriver sjefanalytiker Allan von Mehren i en oppdatering fra Danske Bank fredag.

Lavere oljeinvesteringer

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken minner imidlertid om at den lave oljeprisen kun er én forklaring på de svake utsiktene for økonomien her hjemme:

- Den siste oppgangen i oljeprisen gjør fint lite i forhold til å dempe avmatningen i norsk økonomi. Oljeprisen er fortsatt svært lav, sammenlignet med tidligere nivåer, men viktigere er det at den sterkeste negative virkningen inn i fastlandsøkonomien primært kommer som følge av det forestående, og svært så betydelige, fallet i sokkelinvesteringene, skriver Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets fredag.

Han peker på at fallet i oljeinvesteringene ble varslet lenge før oljeprisen kollapset.

- Allerede på forsommeren ifjor, da oljeprisen lå godt over 100 dollar fatet, rapporterte selskapene at de skulle redusere investeringene i år med nærmeste 15 prosent. Dette som følge av at kostnadene over tid hadde bygd seg opp til nivåer som ikke var til å bære. Selv med positiv kontantsstrøm har ikke oljeselskapene tjent nok penger til å dekke både investeringskostnader og utbetalinger av utbytte, skriver Hov.

Dårligere tall

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener det også er tidlig å konkludere med at utsiktene for norsk økonomi har blitt så mye bedre, slik valutamarkedet later til å tro.

Han tror kronerallyet vi har sett den siste uken har kommet altfor tidlig. 

- Virkningene av oljebremsen vil bli sterkere etter hvert, og norske makrotall vil derfor bli svakere fremover. Og Norges Bank vil kutte renten to ganger i år. Dette vil svekke kronen. På lengre sikt, når oljeprisen ventelig fortsetter å tilta, vil kronen på ny kunne styrke seg. Men på kort sikt venter vi nå en svakere krone, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

Les også:

- Nærmest som å være vitne til et «Game Of Chicken»

Mener «BSU2» er ulovlig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.