- Vi har i dag en langt mer ekstrem situasjon enn de fleste ser for seg fremover, sier SSB-forsker Ådne Cappelen til DN.

Han viser til en halvering av oljeprisen siden i sommer. Hvilke betydning har dette for norsk økonomi, spør Cappelen og et knippe andre bidragsytere i den siste utgaven av «Samfunnsøkonomen».

I tidsskriftet, som utkommer til uken, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets at han frykter resesjon og fundamentale endringer for den norske velferdsstaten. Med et budskap om at Norge tåler oljeprisfallet, er artikkelen til Cappelen og hans byråkolleger Torbjørn Eika og Joakim Blix Prestmo kanskje mer lystig lesing.

- De færreste tenker seg at oljeprisen skal være så lav som 60 herfra til 2040, påpeker Cappelen.

Ser omstillingsevne

Han og kollegene baserer seg på en analyse de gjorde for to år siden. Siden den gang er det heller lite som har overrasket dem, forteller han.

- I dag er det viktig å peke på de forskjellige mekanismene i økonomien. Ett av hovedpoengene i analysen er at i det finnes masse kunnskaper og bedrifter som har evne til å delvis omstille seg, sier Cappelen.

- Det er ikke slik at folk bare vil vente på at pengene fra Nav skal komme inn på kontoen når oljevirksomheten trappes ned. De hiver seg heller rundt og gjør andre ting, sier han.

- Støtdemperne vil virke

Han er ikke alene om å avvise en norsk krise. I den kommende utgaven av «Samfunnsøkonomen» argumenterer også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets for at Norge vil seile greit gjennom perioden med lav oljepris.

- Våre beregninger viser at selv med en stabil oljepris på 50 dollar fatet, vil vi ha positiv vekst. Arbeidsledigheten blir noe høyere enn vi ellers ville ventet, men ikke dramatisk, sier Aamdal.

- Hovedgrunnen er at støtdemperne vi har i økonomien vil virke. Vi har spesielt lagt til grunn at kronen holder seg på et svakere nivå og at renten settes videre ned, sier han.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Venter moderat vekst

Det blir riktignok kun moderat vekst i norsk økonomi i år, viser Statistisk sentralbyrås (SSB) ferske prognoser. I den sammenheng påpeker forsker Cappelen at en vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge på litt over én prosent ikke er et krisescenario.

- Vi synes det blant annet går litt bedre i eurosonen, og ser ikke for oss at vi skal få en periode med dramatisk lav vekst i Norge, sier han.

Oljeprisfallet og svekkede utsikter for norsk økonomi var bakgrunnen for at Norges Bank i desember kuttet styringsrenten til 1,25 prosent. Det er siden blitt varslet ytterligere kutt i mai eller juni.

Senest under et foredrag denne uken understreket sentralbanksjef Øystein Olsen at det trolig vil ta tid før virkningene av lavere oljepris kommer fullt ut til syne i fastlandsøkonomien,

- Prisfallet kommer på toppen av en planlagt omstilling til et lavere aktivitetsnivå i oljesektoren. Samtidig kan leveranser til oljevirksomheten i andre land falle bort, sa Olsen, ifølge manuset publisert på sentralbankens hjemmesider (ekstern lenke).

- Så langt har effektene på fastlandsøkonomien vært nokså små. Likevel må norsk økonomi nå tilpasse seg lavere etterspørsel fra oljesektoren og lavere oljeinntekter. Overgangen til en oljedrevet økonomi med høy lønnsevne har vært en behagelig reise. Returen, hvor leverandørnæringen skal krympe og annen konkurranseutsatt virksomhet må vokse frem, blir mer krevende, sa Olsen.

Norges Banks anslag: Bnp for fastlands-Norge, prosent endring fra foregående år:

 

Les også:
- Nærmest som å være vitne til et «Game Of Chicken»
USA i dag: Masseoppsigelser i oljegigant
– Helt usmakelig  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.