Handelsbanken Capital Markets venter økt arbeidsledighet, moderate lønnsoppgjør og en økonomisk vekst på under én prosent de neste årene. 

Finansminister Siv Jensen (Frp) bør derfor holde trykket på gassen, når hun i høst legger frem statsbudsjettet for 2016, mener meglerhuset.

- Da er det et poeng å prøve å dempe at dette ikke blir en for hard landing for norsk økonomi. Det er neppe noen god idé å holde igjen på pengesekken nå, sier seniorøkonom Marius Hov. 

Han frykter ikke mer oljepengebruk vil føre til økt oljeavhengighet, slik enkelte advarer mot.

Historisk økning

Fredag skrev DN at regjeringen legger opp til en historisk sterk økning i oljepengebruk i 2016-budsjettet.

Selv om budsjettet er lenger unna handlingsregelens fireprosentsbane enn noensinne, vil antallet oljemilliarder som sprøytes inn i norsk økonomi sprenge grenser fordi oljefondet legger på seg i rekordfart.

Økonomiprofessor Ragnar Torvik ved NTNU i Trondheim er kritisk til at statsminister Erna Solberg fortsetter økningen i oljepengebruken, skrev DN i fredagens utgave.

- Å legge seg på en så høy budsjettimpuls, kan føre til det motsatte av det statsministeren vil, omstilling av økonomien, sa professoren.

Også professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI er skeptisk til et budsjett som innebærer økt bruk av oljepenger.

- Hvis oljenæringen nå kutter kostnader, skal ikke myndighetene bidra til at kostnadene ellers øker, så dette avhenger også av hvordan man bruker pengene, sa Bjørnland nylig til DN.

Ensidig næringsstruktur

Hov i Handelsbanken Capital Markets er på sin side opptatt av at oljeavhengigheten først og fremst er et uttrykk for at en ensidig næringsstruktur.

- De fleste sektorer i norsk økonomi er knyttet opp mot aktiviteten på norsk sokkel. Skal vi få tatt tak i disse utfordringene, må økonomien gjennom en omstilling, vekk fra oljen. Men det er nettopp det som nå skjer, bare i et litt ubehagelig raskt tempo. Og da er det fornuftig, ved siden av en mer ekspansiv pengepolitikk, å bruke det handlingsrommet man har i finanspolitikken til å dempe landingen for norsk økonomi, skriver Hov i mandagens morgenrapport.

Her understreker han samtidig at sentralbanken utgjør førstelinjeforsvaret når økonomien mister fart.

- En ekspansiv impuls inn i økonomien, tilsvarende som det er lagt opp til for i år, kan Norges Bank leve helt greit med. Dette er ikke til hinder for videre rentekutt, skriver Hov.

- En moderat økning

Hov vil i dag ikke komme med konkrete tall. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener en budsjettimpuls på 0,5 prosent i neste års statsbudsjett virker fornuftig.

- Det vil være en økning i pengebruken på 13 til 14 milliarder kroner utover det som følger av at økonomien vokser. Gitt konjunktursituasjonen er det en moderat økning, sa Andreassen til DN før helgen.

Hov legger til at det riktignok ikke er tvil om at nordmenn må innstille seg på at oljepengebruken ikke kan øke til evig tid,

- Men alt til sin tid. Det er neppe noen god idé å holde igjen på pengesekken nå som arbeidsledigheten stiger, mener seniorøkonomen.

Undrer seg over Kina
Ap-ledren Jonas Gahr Støre mener Kinas langvarige boikott av Norge - Setter det moderne Kina i et litt underlig lys.
03:57
Publisert:
 

Les også:
Oljegiganter i kø for å selge i Nordsjøen
Asia i dag: Kina overdriver økonomiske vekststatistikker
Varsler nytt, bratt riggfall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.