Boligprisene i Stavanger og områdene rundt har de siste årene gått en vei: bratt oppover. Nå har utsikter om oljenedtur snudd bildet på hodet.

Boligbygger Njål Østerhus i Sandnes utenfor Stavanger er ikke overrasket. Siden 1997 har han og broren Cato drevet Øster Hus Gruppen, som i dag er stavangerregionens største boligbygger.

- Vi har nytt godt av et oljesmurt marked, med marginer som lenge har ligget godt over bransjesnittet i Norge. Hele tiden har vi vært klar over at dette ikke kunne vare evig. Vendepunktet var nok rundt sommeren 2014, sier Østerhus til DN.

Han legger ikke skjul på at oljenedturen rammer hardt.

- I dag er hvert salg en kamp, men vi skal holde godt trykk på gasspedalen med begge hendene på rattet. Det er mulig å være fullt levedyktig i dette markedet, men du må ha tatt de rette grepene, sier Østerhus.

Han er allerede i full gang med å redusere prisene på husene han selger.

- Utfordrende

I dagens boligmarked er de regionale forskjellene store, understreker Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer

Det siste året har prisene i Tromsø steget med 15 prosent. Til sammenligning kan Stavanger skilte med beskjedne 1,5 prosent, viser statistikk fra Eiendom Norge

- For Stavanger sin del, ser vi nå at dette kommer til å bli ganske utfordrende for deler av markedet, sa Dreyer under bransjearrangementet «Boligdagene 2015» i forrige uke.

- Mars var dårlig, og jeg tror det er sannsynlig at vi snart ser en negativ prisutvikling over tid i Stavanger, sa han.

Reduserer prisene

I Sandnes omsatte Østerhus Gruppen i fjor for omtrent 1,5 milliarder kroner. Nå forbereder brødrene seg på det som kan bli konsernets tøffeste år så langt.

- Vi er opptatt av å klare opprettholde produksjonen, sier Østerhus, som har 100 faste ansatte tømmermenn.

Boligbyggeren venter at prisene på boligene han selger til sammen skal ned med rundt syv prosent – det vil si ett par prosentpoeng fra dagens nivå.

- I snitt må vi regne med å få 300.000 kroner mindre for hver bolig vi selger fremover i forhold til 2014 priser, forteller Østerhus.

- Motsatt virkning

Ifølge Dreyer i Eiendom Norge har boligprisene i Stavanger steget med over 130 prosent i løpet av ti år - langt over snittet i resten av landet.

Meglertoppen viser til petroleumsinvesteringer og arbeidsmarkedet som de viktigste driverne. Korreksjonen kommer når disse går i motsatt retning, påpeker han.

Dreyer legger til at meglerne fremdeles melder om mye aktivitet og stor etterspørsel i Stavanger. Boligbygger Njål Østerhus forteller på sin side om mye rykk og napp.

Markedet blir avventende i samme øyeblikk som oppsigelsene ruller inn over oljebransjen, hevder Østerhus.

- Vi ser at for hver gang det kommer et stort oppslag om nedbemanning, blir det noen dagers vakuum, sier han.

Han ser riktignok lys i enden av tunellen:

- Markedet  vil være på vei opp igjen fra andre halvdel av 2016, spår boligbyggeren.

Les mer:

Spar 1 million på 52 minutter

Her stiger boligprisene mer enn i Oslo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.