Ringvirkningene av oljeprisfallet i Norge blir større enn tidligere antatt, tror DNB Markets. Tirsdag oppdaterte meglerhuset sine prognoser for økonomien i rapporten «Økonomiske utsikter» fra januar.

Så langt i år har oljesmellens effekt på lønns- og prisvekst overrasket, påpeker seniorøkonom Kjersti Haugland.

- Redusert lønnsomhet i oljerelaterte næringer får gjennomslag, og i dag har vi et veldig svakt reallønnsbilde. I år venter vi at den blir på 0,4 prosent, noe som er det svakeste siden 1989, sier Haugland.

Se de oppdaterte prognosene nederst i saken.

Venter to rentekutt

Nordmenns kjøpekraft vil riktignok holdes oppe av lavere renteutgifter, tror seniorøkonomen.

DNB Markets venter i dag to rentekutt fra sentralbanken: i juni og i desember. Rentebildet er svakere enn det meglerhuset la til grunn tidligere i år.

- Etter to kutt venter vi at styringsrenten vil ligge på 0,75 prosent helt frem til slutten av 2017, før oppgangen blir beskjeden. I slutten av 2018 tror vi styringsrenten er oppe i 1,5 prosent, sier Haugland.

Hun understreker at hovedbildet for økonomien for øvrig er det samme som tidligere i år, selv om vekstanslaget for i år er noe nedjustert og økonomene venter litt flere arbeidsledige enn tidligere.

Jekker opp boligprisanslag

Tirsdag jekker DNB Markets riktignok opp boligprisanslaget for i år fra 2,1 prosent til 5,7 prosent.

- Dette er kun et resultat av at boligmarkedet har gått sterkere enn vi trodde, sier Haugland.

I mars steg prisene for 15. måned på rad, viser statistikk fra Eiendom Norge. Da tallene ble lagt frem i starten av måneden, ville uendrede priser ut året gi en årsendring på 6,4 prosent.

- Vi tror vi har noen måneder til med prisvekst før det flater ut og prisene begynner å avta på høsten, sier Haugland.

Venter tiltak

Meglerhuset nedjusterer samtidig sine boligprisanslag for 2017 og 2018.

- Det kan virke overraskende, ettersom rentebildet er svakere i denne prognosen, påpeker Haugland.

- Grunnen til at vi likevel gjør dette, er at vi forventer at det kommer en pakke fra Finansdepartementet nå før sommeren som vil bidra til å dempe boligmarkedet. Vi er veldig usikre på hva slags tiltak som vil gjennomføres, men vi har lagt til grunn at det reduserer boligprisene med 4,5 prosent over tre år.

DNB Markets ferske boligprisprognose (endring fra januar i parantes)

 

... og anslagene for norsk økonomi (endring fra januar i parantes):

 

Les også:
Asia i dag: Kina kjøper gull i det skjulte
Varsler eiendomsskrell i 18 oljebyer
- Lave provisjoner i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.