Både Nordea og Handelsbanken tror at den flytende renten på boliglånet vil falle ytterligere, skrev DN tidligere denne uken.

Flere banker tilbyr i dag ned mot 2,6 prosent flytende rente på boliglånet, og et nytt rentekutt vil sende renten mot to prosent. DNB-sjef Rune Bjerke er i dag bekymret for de unge i boligmarkedet.

- Jeg tror først og fremst den oppvoksende generasjon får et litt kunstig forhold til hva som er et normalt rentenivå, sier han til DN.

Stor konkurranse

Heller ikke Bjerke ser bort fra at norske boliglånsrenter vil falle mer, og han er i dag usikker på hva som er «normalrentenivå».

Konkurransen mellom bankene gjør at fortjenesten blir mindre. Da Bjerke torsdag presenterte bankens resultat for årets første kvartal, bekreftet han at utlånsmarginene har vært på vei ned.

I dag venter bankens meglerhus - DNB Markets - ytterligere to rentekutt fra sentralbanken. Bjerke er ytterst forsiktig med å gi signaler om hva dette betyr for boliglånskundene, men han gjør én ting klart:

- Vi er forberedt på å konkurrere - uansett beslutning tatt av Norges Bank.

- Normal i endring

Stabil lav boliglånsrente fram til 2020 må ikke bli en sovepute for folk, mener finansminister Siv Jensen (Frp). Nylig gikk hun ut og ba folk våkne opp og tenke på årene fram mot 2035.

Etter kutt i januar, ble DNBs «beste boliglånsrente» liggende 2,9 prosent. Bjerke mener det ikke er tvil om at unge lånetakerne bør forberede seg på andre tider.

- I en lang tidshorisont ligger et normalt rentenivå på kanskje rundt fem til seks prosent. Samtidig er normalen under endring. Det er ingen som trodde at man skulle få negative renter i Europa, men vi har det i dag, sier han.

Ser evigvarende renter

Én av dem som imidlertid er sikker i sin sak, er sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

- Siv tar feil, skrev han nylig på sin blogg (ekstern lenke).

Her pekte Andreassen på flere grunner til å tro på «evigvarende lave renter».

- Den viktigste årsak er det faktum at vi lever i en æra hvor vareprisene er fallende. Teknologiske fremskritt, globalisering og svekkelse av fagforeningers evne til å drive lønnskamp, er alle viktige faktorer, skrev sjeføkonomen.

Mens DNB tjener mindre på utlånskundene sine, får også bankens innskuddskunder stadig lavere renter. Banksjefen synes riktignok ikke synd på dem.

- Veldig mange av de med formue er skikkelig glade for å i det hele tatt få renter på pengene sine. Vi har utenlandske innskuddskunder som har milliardbeløp innestående hos oss. De er ikke i den kundegruppen som klager på prisen, sier Bjerke.

Les også:
DNB-sjefen: - Ikke tegn til boligboble som brister i Norge
DNB-sjef Rune Bjerke: - Nok et solid resultat
DNB øker med over milliarden  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.