En oppdatering fra Norges Banks regionale nettverk, viser at norske bedrifters forventinger fremover er nedjustert fra årets første måned.

I januar planla bedriftene omtrent uendret nivå på sysselsettingen de neste tre månedene. Informasjonen innhentet fra regionalt nettverk i slutten av april indikerer at produksjonen har økt om lag som bedriftene så for seg i januar.

Det fremkommer av en pressemelding fra Norges Bank mandag.

Bedriftene rapporterte i april at utviklingen hadde vært omtrent som ventet, og at de så for seg fortsatt nullvekst i sysselsettingen fremover. Kapasitetsutnyttingen kan se ut til å være litt lavere enn i januar.

Oppdateringen fra Norges Banks Regionale nettverk er en oppsummering fra ringerunden i april, og inneholder dermed ingen nye prognoser for vekst i produksjon og sysselsetting.

I forrige rapport som ble utgitt i forkant av rentemøtet i mars, anslo kontaktbedriftene svakt vekst i produksjonen på knappe 0,2 prosent per kvartal gjennom første halvår i år.

Videre var det ventet nærmest nullvekst i sysselsettingen.

- Utsiktene som ble fremlagt i januar, er stort sett blitt bekreftet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til DN.

At kapasitetsutviklingen også ser ut til å være noe lavere, mener han underbygger at landet er på vei inn i en periode med lavere vekst og mer ledig kapasitet.

- Hovedtendensen er at oppdateringen underbygger forrige nettverksundesøkelse og at noe av utsiktene er noe på den svake siden, sier Aamdal.

Analytiker Joachim Bernhardsen Nordea mener det regionale nettverket bekrefter at det går svakere i norsk økonomi.

- De rapporterer at veksten i andre kvartal er slik de så for seg i første kvartal. I første kvartal var det en undersøkelse hvor bedriftene mente om veksten fremover og da rapporterte de om ganske svake vekstutsikter. Det bekrefter de svake vekstutsiktene i dagens telefonundersøkelse.
I dag har vi fått en indikasjon fra nettverket om at veksten er svakere enn det Norges Bank venter, sier han.

Telefonsamtalene ble gjennomført i perioden 20. til 25. april 2015 med et begrenset utvalg kontakter i Norges Banks regionale nettverk. Samtlige regioner deltok, og 73 bedrifter fra privat sektor ble intervjuet.

Bedriftene ble spurt om utviklingen i produksjonen og sysselsettingen siden januar.

 

Les også: Har tjent 1,5 mill. på raske bolighandler

Oljeserviceselskap sier opp 2.000 ansatte

Hvorfor noen høytlønnede menn later som de jobber 80 timer i uken

Slik smugles luksusbiler ut av Norge(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.