Syv av 14 økonomer tror Norges Bank vil kutte styringsrenten til 1,00 på rentemøtet onsdag, viser en undersøkelse gjennomført av TDN Finans.

De resterende syv tror på uendret rente.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag klokken 10.00. Sentralbanken holder pressekonferanse en halvtime senere, men legger ikke frem ny Pengepolitisk rapport denne gangen.

Som ventet

I desember kuttet Norges Bank styringsrenten med 25 basispunkter til 1,25 prosent. De viste til at utsiktene for norsk økonomi var svekket. I mars holdt de styringsrenten uendret, men la inn en sannsynlighet på 100 prosent for at det kommer et rentekutt før sommeren.

Økonomene som nå tror på uendret rente mener utviklingen siden marsmøtet har vært som ventet, og at Norges Bank vil vente til juni. Økonomene som tror på kutt mener utviklingen siden mars i sum har vært på den svake siden.

- Vi tror Norges Bank vil vente til juni, og tenke seg godt om. Det er ikke slik at økonomien har blitt kraftig svekket den seneste tiden selv om ledigheten stiger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til TDN Finans.

- Vi tror Norges Bank kommer til å kutte mer enn de tror nå, men at det tar tid, sier han.

Andreassen får støtte av seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets og sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

- Jeg tror at Norges Bank planlegger å kutte renten i juni. På rentemøtet i mars la de inn en åpning for å kutte renten i mai dersom den negative utviklingen i norsk økonomi gikk raskere enn de hadde sett for seg. Siden mars, har norsk økonomi utviklet seg omtrent som de så for seg, sier Jullum.

Kort tid før neste møte

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener det er nokså åpent rundt hva som blir beslutningen på rentemøtet denne uken.

- Jeg tror ingen blir overrasket dersom renten holdes i ro eller den blir kuttet, sier Furre.

Selv mener hun det er en marginal sannsynlighetsovervekt for at sentralbanken holder renten uendret nå.

Furre begrunner sitt syn med at det er kort tid til neste rentemøte samtidig som det kommer masse ny informasjon før neste rentemøte, som veksttall (bruttonasjonalprodukt) og oljeinvesteringstellingen.

Både Furre og sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities sier at beslutning er en «close call».

Sikre på kutt før sommeren

Nordea Markets er blant meglerhusene som venter at Norges Bank kutter styringsrenten til 1,0 prosent.

- Siden mars synes vi utviklingen i sum har vært på den svake siden, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Bernhardsen viser blant annet til signalene fra lønnsoppgjøret. Signalene tyder på at lønnsveksten kan bli lavere enn Norges Bank har sett for seg. Lavere renter ute peker også i retning av et rentekutt sammen med høye påslag i pengemarkedet.

Flere av økonomene viser til at dagens nivå på oljeprisen trekker i retning av uendret rente. Norges Banks mars-anslag på oljeprisen ved utgangen av april var 57,08 dollar pr fat.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets sier til TDN Finans at meglerhuset er sikre på at det kommer et kutt før sommeren. Syed mener det nå er nå er 50 prosent sannsynlighet for kutt i mai og tilsvarende i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:
«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»
Tesla øker prisene
Norges Bank om nye boliglånskrav:Hver tredje nordmann ville hatt for mye lån