Finanstilsynet kom med forslag til strammere regler for boliglån i mars. Hensikten med reglene er å gjøre bankenes utlånspraksis strengere, og hindre at boligprisene stiger for raskt.

Finans Norge mener at lånekunder med svært god betjeningsevne og kunder med kortvarige betalingsproblemer fortsatt må kunne behandles skjønnsmessig av banken, viser bransjeorganisasjonens høringssvar til Finanstilsynets forslag om å forskriftsfeste krav til utlån med pant i bolig.

Finans Norge er kritisk til en slik forskriftsfesting, og mener en eventuell innstramning av gjeldende boliglånsretningslinjer ikke må svekke konkurransen i boliglånsmarkedet.

I høringssvaret skriver Finans Norge at vekst i boligpriser og husholdningsgjeld, som over tid er klart høyere enn veksten i husholdningenes inntekter, ikke er bærekraftig.

- Det er derfor positivt at norske myndigheter vurderer et bredt sett av virkemidler som kan bidra til en balansert utvikling i husholdningenes gjeldsbelastning, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge i en kommentar.

- Veksten i boligpriser og husholdningsgjeld er først og fremst etterspørselsdrevet som følge av en sterk inntektsvekst, lavt rentenivå, lav arbeidsledighet, sterk befolkningsvekst og en gunstig boligbeskatning. Tiltak rettet inn mot å påvirke tilbudet av kreditt kan vanskelig stanse den sterke etterspørselen, mener han.

Finans Norge mener at en innstramming av utlånspraksis for boliglån bør iverksettes gjennom en skjerping av Finanstilsynets boliglånsretningslinjer.

«Dersom Finansdepartementet likevel velger forskriftsregulering, må nødvendig fleksibilitet videreføres i form av «fartsgrenser» knyttet til avvik fra maksimal belåningsgrad og konkrete unntaksbestemmelser for midlertidige/kortvarige avvik fra en avdragsplikt», heter det i høringsuttalelsen.

Les også:
«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»
Tesla øker prisene
Norges Bank om nye boliglånskrav: Hver tredje låntager ville hatt for mye lån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.