Mens det tikker inn norske nøkkeltall som med all mulig tydelighet viser at farten i økonomien er i ferd med å bremse betydelig opp, går det stikk motsatt vei i Sverige.

Tirsdag formiddag kom foreløpig siste gladmelding til «söta bror»: Industriproduksjonen steg langt mer enn ventet i mars og ordreinngangen til eksportindustrien var opp seks prosent sammenlignet med måneden før.

Og slik må vi belage oss på at det blir fremover, ifølge det svenske meglerhuset SEB.

Sverige blir vinneren

Svensk økonomi kommer til å gjøre det klart best i månedene og årene som kommer, ifølge meglerhusets prognoserapport «Nordic Economic Outlook» som ble lagt frem tirsdag formiddag.

- Svensk økonomi er ikke immun mot de økonomiske utfordringene i andre land eller  hjemme, men likevel venter vi en god bnp-vekst, skriver økonomene i rapporten.

Meglerhuset venter at aktiviteten i svensk økonomi, målt ved brutto nasjonalproduktet (bnp) vil øke med 3,0 prosent i år. Til sammenligning vil vekstraten her hjemme være omtrent det halve (se tabell):

 

 

En solid avslutning på fjoråret er bakgrunnen for den positive prognosen for svensk økonomi. Ifjor vokste økonomien med 2,1 prosent

Drivkreftene bak årets opptur er husholdningenes konsum og økt boligbygging. Samtidig påpeker SEB at en undervurdert svenskekrone, sammen med bedre vekst i Sveriges viktigste eksportmarked Tyskland, vil gi gode forhold for en fortsatt, men skjør, oppur i produksjonen.

Oljebrems

For Norges del har lavere oljepris og lavere investeringer ført til at smitteeffekter på forbrukertilliten og arbeidsmarkedet nå begynner å komme til syne. Samtidig viser lønnsveksten tegn til svakhet, bemerker økonomene i SEB.

- Nedgangen i oljeprisen rammer norsk bnp-vekst, skriver SEB-økonomene.

Sterkere krone

Ser man utelukkende på rentenivåene i Sverige og Norge kunne man fort blitt ledet til å tro at den økonomiske utviklingen skulle vært stikk motsatt. Mens svenskene kjører negativ rente og utradisjonelle pengepolitiske virkemidler, holder vi fremdeles renten solid på plussiden, på 1,25 prosent.

Fremover venter riktignok SEB at den svake utviklingen her hjemme vil åpne for at Norges Bank kutter ytterligere til 1,0 prosent.

Men selv med ytterligere ett rentekutt vil den norske renten ligge betydelig over rentene i Europa og USA. Derfor tror SEB at kronen vil styrkes betydelig de neste  1,5 årene til 8,10 kroner for en euro. En euro koster i skrivende stund 8,48 kroner.

Ekstrem pengepolitikk

SEB mener at den svenske sentralbanken Riksbanken fremover vil være «under et konstant press» for å holde kronen svak. Så langt i år har banken kuttet styringsrenten til minus 0,25 prosent og samtidig innført månedlige oppkjøp av statsobligasjoner for rundt 80 til 90 milliarder svenske kroner.

SEB anslår at renten vil bli kuttet ytterligere til - 0,40 prosent på møtet i juni.

Men Riksbankens politikk utgjør sammen med en uavklart politisk situasjon i Riksdagen en risiko for svensk økonomi fremover, mener meglerhuset.

- Husholdningenes forsiktighet og en høy sparerate er kanskje tegn til bekymring rundt økonomien, i lys av en ustabil politisk situasjon i parlamentet og Riksbankens ekstreme pengepolitikk, som nå legger grunnlaget for en boligboble og nedgang i boligprisene fremover, skriver SEB i rapporten.

Til tross for solid aktivitetsoppgang og god jobbvekst er arbeidsledigheten fremdeles høy i Sverige.

Stockholm. Foto: Olivier Morin/AFP Photo/NTB Scanpix
Stockholm. Foto: Olivier Morin/AFP Photo/NTB Scanpix (Foto: Afp)

Selv om den svenske ledigheten har krøpet under åtte prosent i år venter SEB at den vil holde seg på syvtallet de neste årene og være på 7,1 prosent ved utgangen av 2016. Bakgrunnen er økt arbeidsinnvandring og at flere melder seg på i arbeidsstyrken i takt med oppgangen i økonomien.

For Norges del venter SEB at ledigheten vil øke markert i år til 4,2 prosent og ytterligere til 4,3 prosent neste år.

Bedre i Danmark og Finland

I Danmark og Finland peker også pilene oppover etter flere år med svak utvikling, mener SEB.

- Etter boligkrisen i Danmark øker etterspørselen og veksten får drahjelp fra en svak euro som den danske kronen er knyttet til, lave renter og økende boligpriser, skriver SEB. 

Dansk vekst vil nå 2,0 prosent i år og 2,5 prosent i 2016.

- Finland er fremdeles stilt overfor utfordringer. Indikatorene peker ikke i retning av noen rask økonomisk opptur. Veksten blir skviset av både strukturelle utfordringer i informasjons- og kommunikasjonsteknologisektoren og økonomiske krefter som lavere russisk etterpsørsel.

- Finnene knytter håp til ytterligere pengepolitiske lettelser, hjulpet av ECBs politikk og tiil at den nye regjeringskoalisjonen vil handle decisevely og ikke kjører for stram pengepolitikk.

Veksten i Finland vil bli svakt positv i år etter flere år med tilbakegang. Årets bnp-vekst blir på 0,4 prosent, mens den neste år tar seg opp til 1,0 prosent, ifølge SEB.

Les også:

«Å forutsi det uforutsigbare»

- Norges Bank får det litt mer travelt med å kutte renten

- For tidlig og for kraftig  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.