- Det er jo veldig sterk boligprisvekst og sterkere enn jeg hadde forventet, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse etter å ha sett boligpristallene som ble lagt frem i dag.

Boligprisene steg med 1,3 prosent fra mars til april, ifølge bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,5 prosent den siste måneden og prisene ligger dermed 7,9 prosent høyere enn i april ifjor.

-Vi trodde opphentningen etter nedgangen i 2013 var ferdig og at vi nå ville nærme oss mer normale vekstrater, men det har ikke skjedd. Det er riktig nok samme månedsvekst som i april ifjor, men det er bare én gang de siste ti årene hvor prisveksten i april har vært sterkere. Det var i 2009 som var et usedvanlig år.

- Dette viser at rentenedgangen og bankenes iver etter å låne ut mer penger slår veldig kraftig inn i boligmarkedet. Dette tilsier at noe bør gjøres for å stagge boligprisveksten, sier han.

Samtidig er han skeptisk til om det fins realistiske tiltak som vil monne på kort sikt.

Bjørnstad peker på at det lave rentenivået skyldes andre hensyn enn boligmarkedet, og han mener det vil være en dårlig idé om Norges Bank skulle heve renten for å bremse boligprisveksten.

Dermed mener han det gjenstår tre tiltak:

- Boligbygging er noe man prøver å jobbe med og jeg mener man må fortsette og forsterke den innsatsen. Men det er jo veldig langsiktig. Å bygge boliger, tar tid og det er vanskelig fordi det er i byene folk vil bo. Der er det komplisert og dyrt å bygge.

- Så er det kredittinnstramninger og spørsmålet er om forslagene fra Finanstilsynet er istand til å stagge boligprisveksten. Jeg er litt skeptisk til det, fordi innstramningene bare vil gjøre noe med folks evne, og ikke med folks vilje, til å kjøpe bolig. Da er jeg litt skeptisk til om det fungerer. Men litt vil det nok ha å si, sier Bjørnstad.

 

 

- Når det gjelder boligskatt er det bare politikerne som har slått fast at det ikke er tema. Scheelutvalgets forslag skal behandes i Stortinget og det man trenger er et bredt forlik, men at en Høyre/Frp-regjering innfører høyere boligbeskatning tror jeg ikke er særlig realistisk.

Ifølge statistikken har de sesongjusterte boligprisene nå steget 16 måneder på rad. Bjørnstad påpeker at sårbarheten dermed blir stadig større.

- Det norske boligmarkedet blir mer og mer sårbart for skiftende økonomiske tider, høyere rentenivå, stemningsskifte hos husholdningene. Det igjen kan få store konsekvenser for norsk økonomi. Etterhvert som tiden går uten at man gjør noe med dette, blir konsekvensene større, sier Bjørnstad.

 

Ser ingen ende på boligprisveksten(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.