- Det var dette vi fryktet kunne skje, sier Marius Gonsholt Hov til DN.

- Norges Bank er veldig haukete, men nå viser de en ekstrem motvilje mot å kutte renten. Nå er jeg faktisk usikker på om det kommer noen flere rentekutt i det hele tatt, sier han.

Norges Bank holdt renten uendret i dag: Rører ikke renten

Det manglende kuttet kom som en liten overraskelse. Syv av 14 makroøkonomer TDN Finans snakket med i forkant av rentemøtet trodde på kutt.

- Utviklingen i norsk økonomi har så langt vært om lag som vi anslo i mars. Etter en samlet vurdering valgte hovedstyret å holde styringsrenten uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en kommentar.

- Snakker om snøen som falt ifjor

- Så hvorfor kutter han ikke? spør makroanalytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

- Paradoksalt nok sa Norges Bank i sin mars-rapport at renten skulle settes ned hvis alt gikk som planlagt. Utsiktene i norsk økonomi har til og med vært litt svakere i etterkant - likevel kutter ikke Norges Bank renten i dag. Dette gir støtte til alle spekulasjonene. Nå begynner jeg å lure på om det er vilje i Norges Bank til å kutte renten, sier han.

Han mener rentekuttet burde ha kommet i dag.

- Hvis sentralbanken vil ha ned renten, burde de ha kuttet i dag og fjernet enhver tvil. Det er ikke så lett å forstå seg på kommunikasjonen fra Norges Bank. Det pengepolitiske blikket må rettes fremover. Norsk økonomi går vanskeligere tider i møte og det nytter ikke å snakke om snøen som falt ifjor, understreker makroanalytikeren.

Full forvirring

Han er ikke den eneste som er forvirret over signalene som Norges Bank sender ut.

Etter de to siste rentemøtene mente sjefstrateg Erica Blomgren det mandag var umulig å forutse om Norges Bank ville kutte renten:

«Å forutsi det uforutsigbare. Norges Banks forvirrende beskjeder både i desember og mars gjør det vanskelig å forutsi hva som kommer. Rentebanen i mars utgjorde en 100 prosent sannsynlighet for rentekutt i løpet av tre måneder dersom utviklingen gikk som ventet. Likevel avsto sentralbanken fra å kutte renten», skrev hun: «Å forutsi det uforutsigbare»

- Kan få en unødvendig hard landing

Nå mener Marius Gonsholt Hov at Norge kan få en unødvendig hard landing, siden Norges Bank viser så stor motvilje mot rentekutt:

- Norges Bank klusser det til! De risikerer å havne å samme fella som Sverige. Sentralbanken i Sverige holdt igjen og holdt igjen, og det endte med at de reagerte altfor sent - og da måtte de reagere kraftig. Det er grunnen til at Sverige nå bakser rundt med negativ rente og kvantitative lettelser, sier han.

Les også: Kraftig kronehopp etter rentebeskjed

  Ikke enig

Sentralbanksjef Olsen er ikke enig med Gonsolt Hov:

- Norsk økonomi er i en veldig annen situasjon enn Sverige på flere punkter. Renten er lav, men den er langt fra null, slik situasjonen er i Sverige, der den er på nedsiden av null til og med. En annen betydelig forskjell er at inflasjonen i Norge er omtrent på målet, men jeg har forståelse for at den svenske sentralbanken er bekymret når inflasjonen tikker ned mot null og det er utsikter til at den kommer på nedsiden av null. Da reagerer sentralbanker, sier han til DN.

- Men poenget er vel at mange mener at svenskene reagerte litt vel sent?

- Det kommenterer jeg ikke. De har sine avveiinger. På den ene siden er det lav inflasjon, men på den annen side er det god vekst i svensk økonomi, så ting kan ikke sammenlignes på tvers av land, men de har sine dilemmaer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.