- Det var sannsynligvis et «close race». De valgte å holde renten uendret, slik vi hadde forventet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Capital Markets.

Torsdag besluttet Norges Bank å holde styringsrenten uendret. Les mer: Rører ikke renten

I pressemeldingen redegjør sentralbanken for at utviklingen i økonomien har vært omtrent slik som de så for seg.

Mindre risiko

- Men de peker på noen faktorer som har vært litt avvikende. Det ser ut som lønnsveksten blir litt lavere og at ledigheten er i ferd med å øke. Samtidig at oljeprisen har vært høyere. Det er litt blandede bilder, sier Jullum.

- Det vi biter oss merke i er at de helt klart sier at det fortsatt er utsikter til at renten blir kuttet i juni. Det er vårt hovedsyn for øyeblikket, legger han til.

På forrige rentemøte begrunnet Norges Bank den uendrede renten med at nedsiderisikoen for økonomien var mindre, mens oppsiderisikoen for boligpriser og husholdningsgjeld var blitt høyere.

- Det er interessant risikomessig. Hvis de nå synes at risikoen for makrobildet er mindre enn tidligere, indikerer det at det er mindre sannsynlig at renten blir kuttet i juni, sier Jullum.

«Det er fortsatt utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned i juni», heter det i Norges Banks pressemelding.

Ikke «done deal» med kutt i juni

Selv tror Jullum at renten blir kuttet ved neste rentemøte.

- Vi regner med at nøkkeltallene vil være svake i en periode nå, så vi får et siste rentekutt i juni. Men det er ikke noe «done deal», tydeligvis, sier han.

Les også: - Norges Bank klusser det til!

Kronen styrket seg noe etter beslutningen ble publisert. Hvordan den vil utvikle seg videre avhenger av hvordan sentralbanksjef Øystein Olsen ordlegger seg på pressekonferansen, ifølge Jullum

- Kronebevegelsene fremover mot juni blir avhengig av hvordan de ordlegger seg i pressekonferansen, hvor sikre de er på rentekutt i juni. Og hvordan dataene vil komme ut, sier sjeføkonomen.

- Hvis de ordlegger seg slik at markedet får en oppfatning av at de var nære å kutte renten, og at de mest sannsynlig gjør det i juni, så skal kronestyrkelsen bli relativt begrenset, legger han til.

Les også: Kraftig kronehopp etter rentebeskjed (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.