Hvis ikke nøkkeltallene fremover overrasker klart på oppsiden, synes grunnen beredt for at Norges Bank kutter styringsrenten i juni, men et kutt ikke er gitt, mener økonomer.

- Det er tydelig at Norges Bank har blitt enda litt mer engstelig for gjeldsveksten blant husholdningene og boligprisene enn de var i mars, og det motveier at lønnsveksten er lavere, som igjen tilsier at inflasjonspresset blir lavere fremover, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til TDN Finans.

Juel viser til at Norges Bank nå er mindre engstelig for risikoen for en kollaps i økonomien.

- Risikoen er nå tilbake igjen på finansiell stabilitet, sier Nordea-sjeføkonomen.

Til tross for at sentralbanken nå sier at det er utsikter for et kutt i juni, så er ikke det 100 prosent sikkert, for da hadde de kuttet nå, ifølge Juel.

Ikke uventet

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier at uendret rente ikke var uventet.

- Det var ikke noen overraskelse. Vi var usikre. Tipset vårt var at de ikke ville kutte, men det var ganske åpent. Vi sa at hvis de ikke kutter nå, så vil de holde døren vid åpen for kutt i juni, og det var akkurat det de gjorde, sier han.

At sentralbanken vil vente til juni før den eventuelt kutter, har to årsaker, ifølge Andreassen.

- Det ene er at de skal gjennomføre en ny analyse av hele økonomien i Pengepolitisk rapport, og det andre er at vi innen juni sannsynligvis får svar på hva som kommer av innstrammingstiltak når det gjelder boliglån. Da er det lettere for Norges Bank å begrunne rentekutt med at de skjermer, slik at man ikke får den effekten i boligmarkedet som man ellers kunne fått, sier han.

Venter mer enn ett kutt

Swedbank-økonomen venter at det kommer mer enn ett kutt fra sentralbanken. Han tror imidlertid det vil ta litt tid, ettersom Norges Bank vil måtte se at arbeidsmarkedet svekkes mer enn det som nå er lagt til grunn.

- Det er helt innenfor mulighetsrommet, men vil i så fall være dårlige nyheter for Norge, ettersom ledigheten da vil ha steget mer og vi ser at folk muligens har blitt mer forsiktig med pengebruken, sier han.

DNB Markets trekker frem at Norges Bank fortsatt mener at vekstutsiktene og lavere lønnsvekst er grunner for å kutte rentene videre.

«Men litt sterke forbruksvekst og oppgangen i boligpriser og gjeld tilsier at sentralbanken ikke har bråhast. Også det forhold at oljeprisen har kommet noe opp og dermed redusert usikkerheten for et mer markert fall for økonomien har vært blant grunnen for å holde renten i ro nå. Med mindre tallene fremover ikke overrasker klart på oppsiden, synes grunnen beredt for rentekutt i juni», skriver DNB Markets i en oppdatering.

Handelsbanken Capital Markets ventet på forhånd at Norges Bank ville kutte renten nå, og meglerhuset skriver i en oppdatering etter rentebeskjeden at de nå begynner å tvile på om Norges Bank vil kutte renten i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Hydro-aksjen er ikke noe barneskirenn

– Herregud, du fremstiller det som om det er et sitat fra meg

«Big Cut Chips» og grønnsakspasta førte til et solid resultat for Orkla