Svekkelsen kommer i innspurten på Hellas' gjeldsforhandlinger med EU og IMF, og i en situasjon hvor den greske finansministeren Yanis Varoufakis legger skylden på kreditorenes krav om mer innstramming, for at gjeldsstøtten ikke blir stilt til disposisjon, skriver Bloomberg News.

Samtidig steg dollarindeksen mot euro og andre hovedvalutaer til sitt høyeste nivå på én måned, etter at den amerikanske visesentralbanksjefen Stanley Fischer i en tale mandag sa at kollegene i Federal Reserve ser ut til å være i favør av en tidlig amerikansk renteheving.

Hellas skal betale Det internasjonale valutafond (IMF) 300 millioner euro innen 5. juni

- Hellas går inn i sluttrunden, og et mislighold av gjeld ser ut til å være en reell mulighet. Hvis euro faller, vil det lede til kjøp av dollar, sier Kengo Suzuki, sjefstrateg i Mizuho Securities i Tokyo, til nyhetstjenesten.

Emma Lawson, senior valutastrateg i National Australia Bank i Sydney, sier at folk spør hvordan en «ulykke» kan oppstå hvor Hellas misligholder.

- Dette er hvordan: begge sider tror at motparten vil vike unna, sier Lawson, som venter mer svakhet og volatilitet i euro.

I løpet av det seneste året er euro, ifølge Bloombergs korrelasjonsvektede indeks, svekket med 7,8 prosent. I samme tidsrom leder dollar blant hovedvalutaene, med en kursoppgang på 18 prosent.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport at Fed-sjefen Janet Yellen i sin tale fredag sa svake vekst i all hovedsak var forårsaket av midlertidige forhold. Kombinert med noe friskere prisvekst gir det økt sannsynlighet for at Feds første renteheving vil komme i september.

Dette er noe tidligere enn det markedet har priset inn den seneste tiden. Yellen presiserte i talen sin at det vil være passende å heve renten i år, men at hun må se en videre bedring i arbeidsmarkedet, samtidig som at hun må være sikker på at inflasjonen vil ta seg opp mot målet på 2 prosent på mellomlang sikt.

Det er ifølge morgenrapporten flere viktige begivenheter på kalenderen denne uken. Tirsdag kommer amerikanske ordretall for varige industriprodukter for april, som ventes ned 1 prosent m/m, etter en oppgang på 4,7 prosent måneden før.

Onsdag kommer svenske husholdnings- og industritillitstall for mai, som ventes forbedret.

Torsdag kommer norske arbeidsmarkedstall (arbeidskraftundersøkelsen). Sist steg arbeidsledigheten til 4,1 prosent, og DNB Markets venter at ledigheten vil stige videre til 4,2 prosent i mars.

Samme dag kommer Norges Banks forventningsundersøkelse for andre kvartal. I eurosonen publiseres det stemningsindekser for industrien og husholdningene. Hovedindeksen, som omfatter alle næringer og husholdningssektoren, ventes ifølge konsensus å falle noe tilbake i mai.

Kronen er tirsdag morgen styrket med vel tre øre mot euro, til 8,3895, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt tre øre til 7,6732.

Euro er i morgentimene svekket mot dollar til 1,0932 dollar, etter å ha sluttet på 1,0977 dollar fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,608 prosent, mot 1,642 prosent torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.