Andelen av husholdningene i andre kvartal 2015 som forventer at nivået på innskudds- og lånerenter vil øke i løpet av de neste 12 måneder er på 22,0 prosent, opp 0,9 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Det viser Norges Banks forventningsundersøkelse for andre kvartal.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener resultatet er oppsiktsvekkende, fordi husholdningene i mindre grad tror på fall i rentene, og i økt grad tror på uendret rente og oppgang i renten.

- Dette henger ikke på greip med det som trolig vil bli renteutviklingen, altså en videre nedgang i bankenes utlånsrenter mot husholdningene og en liten nedgang i innskuddsrenten, skriver Syed i en oppdatering.

Han mener det motsatte er langt mer sannsynlig.

- En hypotese kan være at husholdningene har begynt å ta inn over seg formaningene fra bankene, økonomene og sentralbanksjefen om at de må være innstilt på at dagens ultralave rentenivå ikke vil vare evig. Lange renter har nå også steget i det siste, hvilket kan ha vært en medvirkende årsak, mener Syed.

Han antar at den realøkonomiske implikasjonen av dette kan være at rentebufferen mot oljenedgangen ennå ikke er slått fullt ut, ettersom husholdningene ennå altså ikke har innsett at bankenes utlånsrenter mot privatmarkedet trolig vil falle videre.

- Når husholdningene begynner å innse dette - og hvis arbeidsledighetsraten ikke har steget mye, slik vi tror - vil dette kunne gi økt opplevd kjøpekraft. Dette kan i neste omgang fungere som en buffer på det oljedrevne nedsidepresset på privat konsum, skriver Syed.

Venter svakere lønnsutvikling

Norges Banks utlånsundersøkelse søker å kartlegge forventningene til utviklingen i inflasjon, lønn, sysselsetting og valutakurs blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.

De spurte økonomene oppgir i andre kvartal 2015 at de forventer en årslønnsvekst for 2015 på 2,7 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Partene i arbeidslivet forventer i andre kvartal 2015 en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2015 på 2,8 prosent, ned 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Næringslivsledere forventer i andre kvartal en lønnsvekst i egen bedrift på 2,4 prosent i inneværende år, en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

- Peker i retning av lavere rentebane

Forventet lønns- og pensjonsutvikling de neste 12 månedene blant husholdningene er på 1,7 prosent, ned 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal.

- Norges Bank vil trolig senke sitt estimat for lønnsvekst, i det minste for inneværende år, noe de hintet om allerede i forbindel med rentemøtet i mai. Det peker i retning av lavere rentebane, alt annet likt, skriver sjefananlaytiker Eric Burce i Nordea Markets i en oppdatering.

 

Les også:

Slik steker du perfekt biff
Kutter renten med 0,3 prosentpoeng
Siv Jensen: - Bekrefter regjeringens analyse

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.