Fredag kom det detaljhandelstall fra SSB og arbeidsledighetstall fra Nav. Selv om tallene var sterkere enn økonomene forventet, regner de fortsatt med at Norges Bank kutter styringsrenten i juni.

- Dette er overraskede gode tall. Privat forbruk var overraskende bra i første kvartal, til tross for at forbrukertilliten har kommet ned, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til TDN Finans.

Veksten i detaljhandelen var overraskede sterk i april og steg 2,0 prosent, mot en ventet oppgang på 0,2 prosent. Forbrukertillitsindeksen viste imidlertid et fall til -5,4 poeng i mai fra -2,4 poeng i april.

Les også: Bratt fall i forbrukertilliten

- I forbrukertillitsindeksen falt synet på egen økonomi, men samtidig steg kjøpsindeksen. Det er veldig uvanlig. Selv om man nå venter dårligere tider bruker man mer penger, og vi får et inntrykk av at husholdningen bruker penger «før det er for sent», sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Nav publiserte samtidig ledighetstall for både april og mai, og den registrerte ledighetsraten falt til 2,7 prosent i mai fra 3,0 prosent i april.

Les også: - Dette er ikke toppen, det er starten på en ledighetsoppgang

Due-Andresen sier at de registrerte ledighetstallene fra Nav gir inntrykk av et sterkere arbeidsmarked enn det de andre signalene tilsier.

- Fra Nav får vi kun ledighetstall, og ikke noe informasjon om utvikling i sysselsetting eller arbeidsstyrke, så det er litt vanskelig å tolke disse tallene, sier Due-Andresen.

Rimer dårlig

Nasjonalregnskapstallene og arbeidskraftsundersøkelsen indikerer en raskere avmatning i arbeidsmarkedet enn ventet, sier Due-Andresen.

Torsdag la Epinion på oppdrag fra Norges Bank frem forventingsundersøkelsen for andre kvartal 2015.

- Den forventningsundersøkelsen som kom i går indikerer også at bedriftslederne ser for seg svakere utvikling i sysselsettingen fremover. Vi synes disse tallene fra Nav rimer litt dårlig med det, og tar de med en klype salt, sier Due-Andresen.

DNB Markets skriver i en oppdatering at utviklingen i ledigheten er i tråd med Norges Banks syn.

Til tross for sterkere tall enn ventet, mener både Bruun, Due-Andresen og DNB Markets at det går mot rentekutt i juni, men sentralbanken vil se an utviklingen i både Regionalt nettverk og oljeinvesteringstellingen.

- Norges Banks problem er at de malte seg inn i et hjørne med våt måling over hele gulvet da Øystein Olsen sa at markedet burde prise inn 100 prosent sannsynlighet for rentekutt i juni etter forrige rentemøte, sier Bruun.

Spent på argumentasjonen

Bruun tror det er mest sannsynlig med et rentekutt i juni slik at kronen ikke styrker seg markert. Men han mener det blir spennende å høre argumentasjonen.

Due-Andresen tror Regionalt nettverk vil veie tungt i Norges Banks beslutning. Hittil har nøkkeltallene vært på den svake siden av Norges Banks anslag, men dagens tall mener hun gjør det litt mer balansert.

- Hvis det fortsatt er svak, så vil de kutte renten i juni. Hvis det, mot formodning, har snudd og blitt bedre, sår det mer tvil om rentekuttet kommer, sier Due-Andresen.

Den norske kronen styrket seg mot både euro og dollar etter publiseringen, og forventningene til fremtidige norske pengemarkedsrenter steg litt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.