Innkjøpssjefindeksene for industrien i eurosonen viser at det fremdeles er økende aktivitet i sektoren.

I mai endte samledindeksen på 52,2, viser tall fra Markit mandag. En indeks over 50 indikerer økt aktivitet.

- De endelige PMI-tallene kom inn litt lavere enn de foreløpige estimatene, men signaliserer likevel at produsentene i eurosonen nå opplever den beste vekstperioden på et år, sier sjeføkonom Chris Williamson i Markit i en pressemelding mandag.

I Spania er indeksen nå på 55,8 - det høyeste nivået på 97 måneder. Landet opplever blant annet den sterkeste veksten i ny eksportvirksomhet på hele 15 år, ifølge Markit.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til juni 2012 for å finne landets laveste notering på indeksen noensinne. Den gangen nådde den 41,1 før utviklingen snudde.

Også i Italia og Nederland kan vise til solid aktivitetsvekst der indeksene nå har nådd de høyeste nivåene på henholdsvis 49 og 17 måneder (se tabell nederst i saken).

Følges tett

Utgangspunktet for PMI-indeksene er at tallet 50 markerer skillet mellom økende og avtagende aktivitet. Jo nærmere 100, desto flere bedrifter melder om økende aktivitet. Indeksene er dessuten bygget opp på samme måten over hele verden, noe som gjør dem enkle å sammenligne. 

Selve samleindeksen er bygget opp av flere underindekser som gir mer detaljert informasjon om hvordan bedriftslederne ser på for eksempel ordreinngang, produksjon, sysselsetting og lagerbeholdning. 

PMI-indeksene blir fulgt svært nøye i finansmarkedene. Grunnen er enkel: de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

Moderat vekst samlet sett

Ifølge sjeføkonomen indikerer PMI-indeksen for eurosonen nå en kvartalsvis vekst i industriproduksjonen på rundt 0,5 prosent.

- Vekstraten er mer moderat enn spektakulær og det er helt klart land som fremdeles sliter, sier Williamson.

I Frankrike er det fremdeles fallende aktivitet i industrisektoren. I Tyskland, eurosonens største økonomi, falt samtidig produksjonen til det laveste nivået på fem måneder. PMI-indeksen er nå på 51,1 poeng.

- På den annen side ser Spania og Italia ut til å ha en sterk gjeninnhenting. De drar fordel av blant annet imponerende eksportutvikling. Slik eksportvekst viser økt konkurransekraft, noe som lover godt for de langsiktige økonomiske utsiktene, sier Williamson.

 

 

Les også:

Får stryk for husmaling

Asia i dag: Vil få kontroll på kinesisk gjeldsberg

- Tenk inntektssikring. Nå må drømmene dine komme i annen rekke  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.