Omsetningen i detaljhandelen falt med 3,4 prosent fra mai til juni. Mens det på forhånd var ventet en nedgang på 1,5 prosent.

- Dagens tall underbygger bildet av en svak forbruksvekst og styrker sjansen for rentekutt i september, heter det i en oppdatering fra DNB Markets mandag.

Les mer: Shoppestopp i mai

Selv om detaljhandelstallene var betydelig svakere enn ventet, peker flere meglerhus på det samme - den kraftige oppgangen i april.

Ekstremt fall

Fra april til mai steg omsetningen i detaljhandelen med 2,0 prosent. Fallet fra mai til juni ble drevet av mat og drikke, samt «annen butikkhandel».

- For begge komponentene er dette er reversering av den malplasserte oppgangen vi har sett henholdsvis den siste og de to siste månedene. Dette gjør at fallet for denne måneden er ekstremt, men det betyr også at fallet neppe blir like stor fremover. Vi tror på flat trendutvikling i detaljomsetningen fremover, med risiko for et lite fall. Motstykket til oljeavmatningen er lave og ytterligere lavere renter, kombinert med kun moderat oppgang i ledigheten, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets i en oppdatering.

Reversering

Ifølge ham er fallet en reversering av oppgangen sist måned.

- Det kan være fristende å konkludere med at dette vitner om et kraftig oljedrevet etterspørselsfall, men vi skal vokte oss mot det, ettersom dette bare er en reversering av forrige måneds kraftige og malplasserte vekst, skriver Syed.

- Komponenten «annen butikkhandel» var den andre som drev fallet. Her inngår klær, sko, kosmetikk, apotekvarer, blomster, planter - også dette en typisk forbrukskomponent, om enn i mindre grad enn mat og drikke. Nedgangen her er større enn oppgangen sist måned, men den er like stor som oppgangen for de to foregående månedene til sammen. Altså en slags reversering dette også, legger han til.

Støtter rentekutt

Også analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets trekker frem at de svake detaljhandelstallene må ses i sammenheng med oppgangen sist

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast.)
måned.

- Imidlertid er fallet større enn oppgangen. Det som så ut til å være en sterk utvikling i privat forbruk, har nå blitt en moderat utvikling. Det er vanskelig å legge for mye vekt på disse tallene, da de er klart volatile. Men det vitner om at forbruket vokser saktere. Det støtter et rentekutt på 25 basispunkter i september, skriver han i en oppdatering.

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke peker på en annen grunn til at mandagens detaljhandelstall ikke vekker bekymring.

- En grunn til at vi ikke bekymrer oss så veldig over mai-tallene for detaljomsetningen, er at de er klart påvirket av det kalde været. Dette gjelder i første rekke bransjene klær og sko, men også bransjer som byggevare og hagesentre påvirkes. Det kan nok også tenkes at vi ikke unnet oss like mye luksus grillmat som i fjor denne gang, men det siste er spekulasjon, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Sorry for Severin Suveren

Slik tjente han 15 milliarder på Netflix

- Kan være på 8-tallet ganske fort

Se DNTV: Tilbrakte natten i kø foran minibanken

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert: