All oppmerksomhet var rettet mot Hellas i finansmarkedene mandag.

- Åpningen var stygg med bratt fall på børsene og betydelig oppgang i statsrentene til de europeiske periferilandene. Gjennom dagen var volatiliteten høy, blant annet var bevegelsene i tyske statsrenter de største på en dag siden 2011, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets i en rapport tirsdag.

Bevegelsene i tyske statsrenter har ikke vært større på en dag siden 2011. Men Viland understreker at det ikke var tegn til panikk, noe som vitner om at frykten for smitteeffekter fra Hellas til andre land er liten.

Valutanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. FOTO: Thomas Haugersveen
Valutanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. FOTO: Thomas Haugersveen

- Dette er et resultat av de ulike støttemekanismene som de europeiske landene har bygget opp de siste årene, skriver Viland.

Mulighet

Euroen har blitt betydelig styrket i løpet av det siste døgnet. Mandag morgen fikk du en euro for 1,100 dollar, mens du i skrivende stund må ut med 1,1193 dollar for en euro.

- Mindre markedspanikk enn fryktet er trolig en forklaring på hvorfor euroen styrket seg i går. Investorer så gårsdagens svake nivåer som en mulighet til å kjøpe euro igjen. Euroen fikk også støtte av investorer som ønsket å gå ut av «carry trades» finansiert med euro, noe som innebærer at de må kjøpe valutaen for å betale tilbake lånet, skriver Viland.

Svakere krone

Mot kronen har også euroen blitt styrket. Mandag morgen kostet en euro 8,70 kroner. I skrivende stund må du ut med 8,83 kroner for en euro.

- Dette synes hovedsakelig å være en eurobevegelse. Men lavere oljepris og svake detaljhandelstall hjelper ikke kronesentimentet. I tillegg er markedet svært tynt slik at selv mindre beløp kan gi kursutslag, skriver Viland.

Mandag varslet den sveitsiske sentralbanken intervensjoner i valutamarkedet for å forhindre en ytterligere styrkning av sveitsiske franc. Ifølge Viland kan også dette være en årsak til eurostyrkningen.

-  I tillegg er markedet svært tynt slik at selv mindre beløp kan gi kursutslag, understreker valutaanalytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Laveste oljepris siden april

Lover å betale gjelden Hellas skylder

- Noen ganger kan det bli påpekt at det er greit å komme seg hjemover

Se DNTV: Krise for greske pensjonister

Krise for greske pensjonister
Mandag skulle pensjonene komme, men bankene er stengt i seks dager og få av de eldre har minibankkort.
00:47
Publisert: