Verdenskjente økonomer advarer EU-ledere mot å «skape dårlig historie» i forhandlingene med Hellas, i et brev publisert i den britiske finansavisen Financial Times.

Nobelprisvinneren Joseph Stiglitz og den innflytelsesrike økonomen Thomas Piketty er blant de 19 som har underskrevet brevet med krav om en «ny start» for Hellas.

– Vi oppfordrer europeiske ledere til å unngå å skape dårlig historie, heter det i brevet. Økonomene ber lederne gjøre det mulig for Hellas å betale låneavdraget til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 1,6 milliarder euro, som forfaller tirsdag.

Flere økonomiprofessorer ved noen av verdens beste universiteter har også underskrevet brevet.

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank.
Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank. (Foto: Hampus Lundgren)

- Biter negler

Finansmarkedene er nervøse for hva som vil skje i Hellas. Ifølge analysesjef Pål Ringholm i Swedbank er det en «vente og se»-atmosfære mer enn noe annet.

– Vi biter negler og venter på folkeavstemningen, sier han til NTB.

Den første milepælen inntreffer ved midnatt tirsdag. Dersom Hellas ikke snur i løpet av tirsdagskvelden, må IMF-sjef Christine Lagarde gå den tunge veien til sitt styre og informere om at Hellas har misligholdt sine låneforpliktelser.

– Det betyr i prinsippet at misligholdet vil gjelde alle Hellas' kreditorer. Mislighold inntreffer i det øyeblikk man ikke har gjort opp for seg, sier Ringholm til NTB. Det innebærer at Hellas mister all kredibilitet hos IMF og andre långivere.

Men rent praktisk vil ikke konsekvensene være så store med én gang, mener han.

– Nå er det først folkeavstemningen på søndag som gjelder. Og det er fortsatt 20. juli som er den viktigste datoen.

Uro

Da skal Hellas betale 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken (ESB).

– Hvis de ikke betaler dette, er det snakk om et reelt mislighold av all gjelden, sier Ringholm.

Slike fremtidsutsikter skaper uro på verdens børser.

– Et reelt gresk mislighold vil ikke endre forløpet i verdensøkonomien, men vil gi ubehagelige bevegelser på børsene, spår Ringholm.

Han mener at selv om Hellas selv har stilt seg i den vanskelige situasjonen landet befinner seg i, må en realistisk, langsiktig løsning innebære en sletting av deler av gjelden.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor ikke EU kan innse dette, sier han.

 

Les også: - Du akkumulerer gjeld hele tiden

Hellas' statsminister med nytt forslag til eurosonen

Hellas-konkurs vil koste Tyskland et halvt norsk statsbudsjett

 

Se også:

Nye super-suv fra Mercedes:

Nye super-suv fra Mercedes
Nye super-suv fra Mercedes
00:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.