- Ukens mest interessante nøkkeltall kommer i dag med den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for juni, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport torsdag morgen.

Torsdag legges myndighetenes offisielle jobbrapport (nonfarm payrolls) frem. Denne rapporten omtales gjerne som månedens viktigste tall fra USA.

Rekordhøyt i mai

Sist måned viste arbeidsmarkedsrapporten en sysselsettingsvekst utenfor jordbruket på hele 280.000 personer, mens økonomene på forhånd ventet en sysselsettingsvekst på 226.000 personer. Ledighetsraten, som beregnes i en annen undersøkelse, steg til 5,5 prosent i mai, mot ventet en uendret rate på 5,4 prosent.

- Vi har den siste tiden fått indikatorer som signaliserer at det amerikanske arbeidsmarkedet er sterkt nok til å senke ledighetsraten ytterligere, skriver Bruce.

Bedring

Arbeidsmarkedet i USA har bedret seg i takt med at aktiviteten i amerikansk økonomi har tatt seg opp. De siste månedene, sett bort i fra mars, har antall amerikanere i arbeid hatt en solid vekst.

Sysselsettingen tok seg kraftig opp i mars i fjor, etter en svak start på året hvor bakgrunnen var en uvanlig kald vinter i USA. Arbeidsledighetsraten, som blir målt i en undersøkelse blant husholdningene, har falt markert tilbake iløpet av året.

Kan påvirke rentebeslutning

Det ventes en jobbvekst på 233.000 personer i juni, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg News. Ledighetsraten er ventet å være 5,4 prosent.

DNB Markets venter imidlertid en høyere jobbvekst enn konsensus. Meglerhuset venter at det var 260.000 amerikanere som kom i arbeid i juni.

- Dersom tallene er sterke også denne måneden, vil sannsynligheten for en første renteheving fra Fed i september øke, skriver analytiker Camilla Viland i DNB Markets i en rapport fra meglerhuset torsdag.

Tallene kommer klokken 14.30 norsk tid. Følg med på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Helt klart et prestisjenederlag

Riksbanken kutter renten

Hvis 56 av disse medlemslandene sier «ja» og Kina sier «nei» - da blir det «NEI»

Klarer du ikke glemme Hellas for en dag? Se DNTV: Totalt gresk tragedie

Total gresk tragedie
Total gresk tragedie
01:28
Publisert: