- Investorer har funnet lite å glede seg over de siste 24 timene, og trekker inn i trygge havner. Aksjemarkedene falt videre i Europa igår, innleder seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets onsdagens morgenrapport fra meglerhuset.

Siden igår morges har det vært en bred nedgang i langsiktige statsrenter. Den amerikanske, tyske, spanske, italienske og norske tiårsrenten er rundt ti basispoeng lavere.

Svak krone

I valutamarkedet er euro-dollar på omtrent samme nivåer som tirsdag. Det britiske pundet har blitt noe svekket grunnet svake industriproduksjonstall fra Storbritannia. Kronen er svekket ytterligere.

Tirsdag bikket kronen ni mot euroen. Det er første gang siden januar at du må ut med ni kroner for en euro. På en uke har euroen blitt over 30 øre dyrere mot kronen. I skrivende stund koster det 9,10 kroner for en euro.

- Oljeprisfallet er en viktig drivkraft bak denne utviklingen. Oljeprisen er nå nede i 56,5 dollar fatet, drøye 11 dollar lavere enn den var på forrige topp i begynnelsen av mai. Fallet har vært særlig bratt i juli. 1. juli lå oljeprisen drøye 5 dollar høyere enn den gjør nå. Vår forventning om en høyere oljepris i løpet av andre halvår er en viktig årsak til at vi venter at kronen igjen skal styrke seg, skriver Haugland.

Nedgang i industrien

- En sentralbank i kuttmodus er en annen viktig faktor bak kronesvekkelsen den siste tiden, påpeker Haugland.

Tirsdag kom det tall for industriproduksjonen i Norge i mai. Industriproduksjonen falt med 2,1 prosent og ifølge Haugland understøtter dette argumentet for et ytterligere rentekutt fra sentralbanken.

-  Disse tallene svinger mye fra måned til måned, men også trenden er svak. Ser vi de siste tre månedene under ett har produksjonen stagnert i forhold til den foregående tremånedersperioden. Det er oljerelaterte næringer som trekker ned, og verftsindustrien skiller seg særlig ut. For sistnevnte er produksjonen på sitt laveste siden august 2012, skriver hun.

Dramatisk

- Onsdagen har startet dramatisk i Kina. Shanghai-børsen stupte med åtte prosent ved åpning, men har tatt seg inn igjen og er nå 3,9 prosent lavere enn tirsdag. Hong Kongs Hang Seng er ned med 4,2 prosent. Kinas sentralbank har nå grepet inn med suspensjoner, skriver Haugland.

Ifølge Bloomberg News er nå 26 prosent av selskapene som er notert på fastlandsbørsen suspendert.

- Den godt varslede børsboblen har definitivt sprukket, og fra toppen i midten av juni har Shanghai-børsen falt med rundt 30 prosent, understreker Haugland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Eva Joly: - Jeg kaller det for skattedumping

Asia i dag: Kinesisk børskollaps sprer seg

Hellas må søke om nytt låneprogram