- Mørke skyer hoper seg opp i verdensøkonomien, skriver analytikerne i Danske Bank Markets i morgenrapporten fra meglerhuset mandag

Analytikerne mener risikoviljen i markedene er under press, og viser blant annet til at etterspørselen etter antatt trygge investeringer, som tysk og amerikansk statsgjeld, har økt. Når prisene på statsgjeld øker, reflekteres dette i lavere renter på gjelden.

- Både tyske og amerikanske renter falt nedover forrige uke, først og fremst på grunn av bekymring for fortsatt kinesisk oppbremsing. Råvarepriser har hatt et realt fall den siste tiden, spesielt råolje og metaller, men også det globale børssentimentet blir negativt påvirket, skriver analytikerne.

Mandag er det flere meglerhus som ser behovet for å opplyse om svake markeder, fallende råvarepriser og bekymringer knyttet til Kinas vekst.

Svakt i Kina

Shanghai-børsen i Kina falt til slutt med med 8,48 prosent mandag morgen. Dette er det største børsfallet i Shanghai siden juni 2007, ifølge Bloomberg.

- Vi har to dager på rad med nedgang, og en veldig bratt nedgang i dag. Fallene er først og fremst et symptom på at noe er galt i Kina, sier seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.

I helgen kom det svake salgstall for industrien i Kina. Ifølge Kjennerud kan nedgangen på børsene mandag også være relatert til disse tallene.

Industriselskapene rapporterte om en økning i salgsinntektene på kun 0,7 prosent så langt i år, sammenlignet med samme peridoe ifjor. Overskuddene er ned en prosent.

- Utviklingen er den svakeste siden finanskrisen, og dersom ikke kredittveksten tar seg merkbart opp (hvilket vi ikke tror) vil dette bidra til enda mer dempet investeringsvekst fremover, skriver Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.

Rentemøte i Fed

Forrige uke var også en svak uke på Wall Street. Børsene endte ned fire av fem dager. På ukesbasis var de tre nøkkelindeksene ned med over to prosent.

Mandag kommer det ordretall fra USA, som er ventet opp 2,5 prosent fra mai til juni. Forrige måned falt ordrene med 2,2 prosent.

- Det svake ordrebildet har delvis vært en følge av den lave oljeprisen, som har dempet aktiviteten i oljeindustrien i USA, og delvis som følge av den sterke dollaren, som har bidratt til en vesentlig svekkelse av veksten i industrien for øvrig, skriver Kjennerud.

Det viktigste som skjer i USA denne uken er imidlertid rentemøtet i den amerikanske sentralbanken (Fed) på onsdag.

De færreste tror på noen endring i styringsrenten denne gangen, men hvordan Fed ordlegger seg kan skape bevegelser i markedet.

Valuta

Fredag ble euroen svekket som følge av skuffende PMI-tall fra eurosonen.

- PMI-tallene indikerer at veksten i eurosonen holder seg oppe, selv om den fortsatt er svak, men den akselererer ikke. Vi vil ikke gå så langt som å kalle fredagens tall en indikasjon på en oppbremsing, men utviklingen i Kina er helt klart en risiko for veksten i Europa, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en rapport fra meglerhuset mandag.

Utover dagen ble imidlertid valutabevegelsene noe reversert og markedet priser nå inn første renteøkning fra Fed.

- Kommer det tydelige signaler om at renten kan bli satt opp ved rentemøtet i september vil det trolig gi mer dollarstyrkning, skriver Bernhardsen.

Råvareprisene faller

Prisen på nordsjøolje har i morgentimene falt fra 54,87 dollar per fat til 53,80 dollar per fat. Bakgrunnen for nedgangen dannes blant annet av at riggdata fra USA fredag bekreftet at amerikansk oljeproduksjon holder seg sterk også fremover, skriver The Wall Street Journal.

Forrige uke falt gullprisene til sitt laveste nivå på fem år. Mandag har prisene hentet seg noe inn. I skrivende stund ligger gullprisen på 1.103 dollar, mot en pris på 1.083,75 dollar på fredag.

- Den hovedsakelige svakheten i markedet skyldes uroen over tilbudssiden og en sterkere dollar, sier sjefanalytiker Ric Spooner i CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

Prisene på kobber nådde fredag det laveste nivået siden 2009. Grunnen til det er en usikkerhet rundt Kinas økonomiske utvikling.

- Som mange andre Kina-eksponerte råvaremarkeder er kobberhandelen undergravet av den økonomiske oppbremsingen i Kina, skriver Morgan Stanley i en rapport mandag, ifølge Bloomberg News.

Tynger den norske kronen

Den lave oljeprisen svekker den norske kronen. I skrivende stund koster en euro 9,04 norske kroner, mens du fredag kveld fikk en euro for 8,96 kroner.

Danske Bank Markets peker på at et tynt marked, en fallende oljepris og mangelen på makroøkonomiske data den siste tiden er grunnen til kronesvekkelsen.

Se oversikt over alle valutakursene her.

Det kommer flere norske nøkkeltall denne uken. Onsdag kommer det tall for detaljomsetningen i juni. Ettersom det i mai var en nedgang på 3,4 prosent i salgsvolumet, er det knyttet spenning til juni-tallene.

- Som følge av den store endringen de siste månedene er det ekstra stor usikkerhet om utfallet denne gangen, men vi vil bli svært overrasket om salgene har fortsatt å falle i juni, skriver Kjennerud i rapporten fra DNB Markets.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

– Jeg hadde ryddet opp, lagt opp en ny plan og styrte mot et nullresultat i fjor

Oslo Børs går rett i rødt

Rødt, rødt og blodrødt

Se DNTV: Sterk og smidig med SUP-yoga

Sterk og smidig med SUP-yoga
Yoga-instruktør Vibeke Klemetsen viser øvelser som utfordrer kjernemuskulatur og kroppsbalanse.
04:06
Publisert: