- Det har vært turbulent i natt. Brentoljen har falt til sitt laveste nivå på fire måneder, mens turbulensen på de kinesiske børsene fortsetter, skriver analytikerne i Danske Bank Markets i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag.

Mandag falt Shanghai-børsen i Kina nærmere 8,5 prosent, det største børsfallet i Shangai siden juni 2007.

- Det kinesiske aksjemarkedet er i fritt fall. Igjen. Børsene har i skrivende stund falt med 10 prosent siden åpning i går tidlig, og gårsdagens fall var det nest største i historien, skriver senioranalytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport tirsdag.

- Fallet vil fortsette

Tirsdag morgen fortsetter nedgangen. Shanghai-børsen er ned 1,68 prosent ved stengetid i Kina.

Imidlertid har det vært store svingninger i markedet. Ifølge Danske Bank Markets var Shanghai-børsen ned fem prosent på et tidspunkt, men også en tur i pluss.

Ifølge Kjennerud er fallet, isolert sett, ikke overraskende. Han mener aksjemarkedet i Kina fortsatt er for dyrt, og fullstendig frikoblet fra den økonomiske oppbremsingen landet opplever.

Kjennerud tror børsene i Kina vil fortsette å falle:

- I den grad markedet får lov til å virke, skal børsene fortsette å falle. Tidligere i juli la vi til grunn et fall på 20 til 30 prosent fra nivåene vi hadde da. Imidlertid mente vi at myndighetene kunne forsinke, men ikke forhindre, et slikt fall. Den konklusjonen står seg fortsatt, skriver han.

Ytterligere tiltak

Tirsdag har den kinesiske sentralbanken gjort det kjent at den vil pumpe inn 50 milliarder yuan i pengemarkedene. I et forsøk på å hindre et større fall i markedet, noe som behøves, ifølge analytikerne i SEB.

Sentralbanken har i en uttalelse skrevet at den vil ta i bruk flere virkemidlert for å sikre at omsetningen i markedet er tilfredsstillende.

SEB-analytikerne skriver i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag at det imidlertid er for tidlig å tro at aksjemarkedet i Kina skal snu, til tross for sentralbankens inngrep.

Også Kjennerud i DNB Markets mener det er for tidlig å konkludere noe om veien videre.

- Erfaringen fra den siste timen som børsene holdt åpent i går, er at kan gå mye på svært kort tid. Samtidig indikerer myndighetenes uttalelser i dag at de ikke vil sitte og se på at børsene fortsetter å falle. Det tar ut noe av nedsiden på kort sikt, skriver han.

Søker trygge investeringer

Mandagens store børsfall i Kina førte til røde tall på børser rundt om i hele verden.

Renten på både tyske og amerikanske statspapirer falt, ettersom etterspørselen etter antatt trygge investeringer, som tysk og amerikansk statsgjeld, har økt. Når prisene på statsgjeld øker, reflekteres dette i lavere renter på gjelden.

Ifølge Thina M. Saltvedt i Nordea Markets tyder svakheter i kinesisk økonomi og PMI i eurosonen på en videre nedsiderisiko for lange renter.

- Det samme gjør den lave oljeprisen som virker inn gjennom lavere inflasjonsforventninger, skriver hun i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag.

Oljeprisfall

Oljeprisfallet fortsetter som følge av uroen i det kinesiske aksjemarkedet og en overflod av olje i markedet.

Mandag kveld nådde prisen for nordsjøolje sitt laveste nivå på fire måneder.

I skrivende stund koster et fat med nordsjøoljen Brent 52,49 dollar.

- Verdens oljelagre fortsetter å ese ut og det er få tegn til at dette bremser opp på kort sikt. Heller det motsatte, Iraks oljeeksport øker kraftig, mot manges forventning går USAs oljepumper fremdeles i høygir og Saudi Arabia produserer nær rekordnivåer, skriver Saltvedt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Bedre enn fryktet for Statoil

Eksplosjon rammer gassflyt mellom Iran og Tyrkia

Statoil spår oljepris på 80 dollar fatet i 2018

Se DNTV: - Erna er i trygge hender

– Erna er i trygge hender
Pilot og Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy lover å ta godt vare på statsminister Erna Solberg når han tar henne med i eget småfly for å vise frem planene for ny by og ny flyplass i Bodø. Se generalprøven her.
01:40
Publisert: