- Endelig en dag med sommerstemning og bryggedans på børsene, innleder senioranalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets meglerhusets morgenrapport onsdag.

Etter en bred nedgang og kraftig uro i det globale finansmarkedet mandag, ble det oppgang på både de europeiske og amerikanske børsene tirsdag.

Onsdag ser dessuten utviklingen ut til å ha snudd seg på de asiatiske børsene. Shanghai-børsen endte opp over tre prosent, og også de fleste andre Asia-børsene steg.

- Dagen i dag kan by på noen spennende hendelser, skriver Saltvedt.

Rentemøte

I markedet rettes trolig oppmerksomheten i stor grad mot en helt sentral hendelse: Rentemøtet i den amerikanske sentralbanken (Fed).

- Dersom Fed har intensjoner om å øke renten i september, er de nødt til å sende et tydelig signal om det i dagens pressemelding. Dagens møte blir derfor veldig spennende, skriver Saltvedt.

Meglerhusene peker på at Fed ikke vil komme med noen pressekonferanse eller ytterligere uttalelser onsdag.

- Det publiseres en kort uttalelse som kommer til å bli finkjemmet for eventuelle endringer, påpeker seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets sin morgenrapport.

Ledighetstall

Onsdag kommer det AKU ledighetstall for mai i Norge. Det er ventet en ledighet på 4,3 prosent, fra tidligere 4,2 prosent.

Danske Bank Markets tror også på en AKU-ledighet på 4,3 prosent.

- I så fall vil tallene bekrefte at arbeidsmarkedet fortsetter å forverres og holde døren åpen for et ytterligere rentekutt i september, skriver senioranalytiker Morten Helt i Danske Bank Markets i morgenrapporten.

Saltvedt i Nordea peker på at det spesielt er store oppsigelser i olje- og oljerelatert industri som bidrar til dette.

- Den siste tids fall i oljeprisen øker risikoen for at flere prosjekter på norsk sokkel kan bli satt på hold og at etterspørselen etter arbeidskraft fra denne sektoren vil svekkes ytterligere, skriver hun.

Valuta

Kronen har aldri før hatt en så ustabil sommer som i år. Dette forklares med at valutamarkedet i sommer har vært tynt, og dermed ført til at selv de minste handler fører til store bevegelser.

- Gårsdagen var nok et prakteksempel på at vi kan få store svingninger uten store hendelser i et tynt norske kronemarkedet nå i sommermånedene, skriver Saltvedt.

Mot euroen var kronen tirsdag helt nede i 9,00, men også oppe i 9,09. Også mot dollaren var det store bevegelser tirsdag.

I skrivende stund koster en euro 9,04 kroner, en dollar 8,19 kroner og et pund 12,76.

Større risikoappetitt

Tyske og amerikanske statsrenter endte opp tirsdag, for første gang på flere dager. Ifølge meglerhusene er grunnen til dette en mindre anspent situasjon i Kina.

- Dette bidro til en svak bedring i risikoappetitten og investorene reduserte igjen sine posisjoner i sikre papirer noe, skriver Saltvedt.

Også Danske Bank Markets peker på at en stabilisering i det kinesiske aksjemarkedet har bedret risikoviljen i det globale markedet.

DN dekker både ledighetstallene som kommer klokken 10.00 og rentemøtet i Fed i kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Subsea slår forventningene

Suksess for Statoil-funn

Saipem tar gigantnedskrivninger og kutter 8.800 stillinger

Se DNTV: - Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
Slik høres det ut når AMG har tuklet med Mercedes-motoren.
03:15
Publisert: