- Vi holder en knapp på at det blir kutt i september. Disse tallene er i tråd med det, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Arbeidsledigheten økte til 4,3 prosent i mai, viser Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag. Ifølge Hov indikerer Norges Banks prognose at AKU-ledigheten skal ligge på 4,3 prosent først ved utangen av 2015.

Svak trend

Selv om ledigheten øker, fortsetter også antall sysselsatte å øke:

  • Ifølge sesongjusterte tall fra undersøkelsen gikk ledigheten opp med 5.000 personer fra februar (gjennomsnitt av januar til mars) til mai (gjennsomsnitt av april til juni).
  • Antall sysselsatte økte imidlertid med 8.000 personer fra februar til mai.

- Selv om sysselsettingen har økt noe de siste månedene, fortsetter trenden å være svak, skriver Hov i en oppdatering onsdag.

- Kan stige raskere

Han viser til at AKU-tallene ofte er sprikende, og at sysselsettingsnivået fortsatt er under sitt høydepunkt fra desember ifjor.

- På den annen side antyder mønsteret for arbeidstilbudet en trend oppover. Arbeidsstyrken har steget jevnt de siste månedene, og dermed er nivået høyere enn vi hadde i starten av året. Dette er noe å holde øye med, skriver Hov.

Han mener veksten i arbeidsstyrken kan antyde at arbeidsmarkedet ikke er like fleksibelt som tidligere antatt.

- Dersom elastisiteten i arbeidsmarkedet viser seg å være svakere enn ventet, vil ledigheten stige raskere enn vi har regnet med, skriver Hov.

Tror på rentekutt

Han konkluderer dermed med at onsdagens ledighetstall støtter opp mot et rentekutt i september. Imidlertid mener Hov at utviklingen i økonomien frem til september må ses an før det tas en endelig konklusjon på at Norges Bank vil kutte renten.

- Det kommer flere tall fremover og vi må ta en samlet vurdering etter hvert som møtet nærmer seg. Men foreløpig holder vi på prognosen om kutt, og ledighetstallene er i tråd med det, sier han til DN.

Vil øke anslagene

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank peker på at AKU-tallene er på nivå med det Norges Bank har lagt som snitt for hele 2015.

- Det gir rom for en videre økning gjennom 2015 og jeg tror økningen blir mer enn det Norges Bank har lagt til grunn, sier han til TDN Finans

Andreassen peker på at tallene er nøytrale for Norges Bank så langt.

- Dette er ikke grunn til noen revisjon for Norges Bank, men når vi kommer til september tror jeg de vil sette opp sitt anslag for ledigheten noe, sier han til TDN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Tredjerundeeffekten av oljesmellen: - Selv med et rentekutt vil boligprisene begynne å falle

Busselskaper klarer ikke samarbeide om billetter

BBC: - Taliban-leder er død

Se DNTV: - Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
Slik høres det ut når AMG har tuklet med Mercedes-motoren.
03:15
Publisert: