Den seneste tids fall i oljeprisene har fått den amerikanske gigantbanken J.P. Morgan til å endre oppfatning; fra å hevde at Norges Bank ikke hadde behov for å kutte styringsrenten, til å mene at et slik kutt kommer på sentralbankens septembermøte.

Det fremgår av et kundenotat som ble publisert torsdag ettermiddag.

Tror på 0,75 prosent

- Vi argumenterte etter junimøtet for at styringsrenten trolig ville bli holdt stabil, fordi nøkkeltallene til og med første halvår 2015 tegnet bildet av en begrenset videreføring fra lavere oljepriser til realøkonomien, heter det i notatet.

Nå, som oljeprisene er på et mye lavere nivå, antar J.P. Morgan at Norges Bank vil kutte renten fra 1,0 prosent til 0,75 prosent på møtet 23. september, med offentliggjøring 24. september.

Etter rentemøtet 18. juni har prisen på nordsjøoljen Brent falt med 7,5 prosent, og gjeldende pris på 53 dollar per fat er langt under sentralbankens forutsetning om en gjennomsnittspris på 64 dollar fatet i juli.

- Sentralbanken har ved mange anledninger uttrykt at den ønsker å motvirke effekten av lavere oljepriser på realøkonomien. Vi mener derfor at caset for ytterligere lettelse nå er klart, skriver investeringsbankens analytikere.

J.P. Morgan mener at et rentekutt i september er mest sannsynlig, men fremholder at nøkkeltall må følges nøye i mellomtiden

- Spesielt vil en positiv overraskelse i BNP 20. august, eller i den regionale nettverksundersøkelsen 11. september, kunne føre til en utsettelse av en beslutning om kutt. Dessuten vil en oppgang i oljeprisene kunne påvirke timingen av beslutningen.

Har ikke sett oljeeffekt

Etter torsdagens norske nøkkeltall, skriver DNB Markets at det virker rimelig å si at vi så langt i år ikke har sett de store effektene av oljebremsen på husholdningenes atferd, sett i sammenheng med den sterke utviklingen i boligmarkedet.

- Om noe, mener vi det trekker i retning av at Norges Bank har tid til å vente med å kutte styringsrenten, som vi tror vil skje i november, sier DNB Markets i sin morgenrapport.

Kronen er fredag morgen svekket med rundt én øre mot euro, til 8,9336, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag trekvart øre, til 8,1614.

Euro er styrket til 1,0947 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0933 dollar i New York torsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,577 prosent, mot 1,589 prosent tirsdag.

Les også på DN.no:

Høyt rangert kineser avsatt for korrupsjon  

Verdiene fordunster for supply-familiene på vestlandet

Åpner for 44-milliarders missilsalg til Saudi-Arabia

Se DNTV:

Slik skal de få OL

Slik skal de få OL
I dag bestemmes arrangørbyen for OL 2022 - slik presenterer kandidatene seg.
03:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.