Onsdag klokken 11.00 legger Eiendom Norge frem sin boligprisstatistikk for juli. Gjennom sommeren har meglere rapport om et hett marked med hissige budrunder, og det er derfor knyttet stor spenning til tallene.

DNB Markets venter at onsdagens fasit vil vise en sesongjustert prisøkning på 0,5 prosent fra juni. Det vil i så tilfelle gi en samlet prisvekst på 7,6 prosent fra juli i fjor, opplyser meglerhuset i sin morgenrapport.

- Boligmarkedet synes fortsatt (nær) uberørt av oljebremsen, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i rapporten.

- Oljebremsen har nådd avisforsidene, men ennå ikke folks lommebok. Den har nådd industri- og oljearbeidere, men ennå ikke alle oss andre. Den har nådd Vestlandet, men ennå ikke Østlandet, skriver Dørum.

For å forklare hvorfor boligprisene fortsetter oppover, viser han i tillegg til et lavt rentenivå.

- Dertil ser det ut til at de mange som kjøper for å bo får følge av stadig flere som kjøper for å plassere (og helst også tjene på utleie), siden lavrentepolitikken tvinger investorer til å ta mer risiko, skriver sjeføkonomen.

Nedjustert andre områder

For ett år siden spådde Dørum at boligprisene ville bli uendret i år. Nå erkjenner han at en samlet prisvekst på rundt syv prosent er et mer realistisk anslag.

- Det lukter skivebom, slår sjeføkonomen fast i onsdagens morgenrapport.

Samtidig viser Dørum til at meglerhuset på andre områder enn boligprisene heller har justert seg ned enn opp.

- For ett år siden anslo vi en arbeidsledighet på 3¾ prosent i år og en inntektsvekst for husholdningene på 3 prosent. Nå ligger det an til en ledighet over 4 prosent og en inntektsvekst på 2 prosent, skriver han og fortsetter:

- Begge deler tilsier lavere boligprisvekst enn anslått for ett år siden. Noe høyere boligbygging enn ventet drar i samme retning.

Selv om meglerhuset «fundamentalt sett mener at boligprisene nå burde flate ut», er analytikerne forberedt på «nye overraskelser på oppsiden».

God fart i Oslo

DN har den siste uken omtalt flere boliger som i juli gikk langt over prisantydning. I helgen uttalte administrerende direktør Finn Magnus Rogne-Hansen i Aktiv eiendomsmegling at han tror juli-fasiten blir positiv.

Rogne-Hansen viste spesielt til bra salg på de mindre leilighetene i Oslo.

- Det blir spennende å se hva prisstatistikken sier, men slik vi opplever det, er det fortsatt sesongkorrigert vekst i store deler av landet, sa Rogne-Hansen.

Se statistikken til Eiendom Norge på DN.no klokken 11.00 onsdag!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se på DNtv: Dette er markedets minste leilighet

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert: