Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 0,5 prosent fra juni til juli i år, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dette skjer etter en vekst på 1,0 prosent fra mai til juni i år.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News var det ventet en oppgang på 0,5 prosent på månedsbasis, skriver TDN finans.

Detaljhandelen eksklusive salg av motorvogner og salg på bensinstasjoner, volumindeks virkedagskorrigert, var 0,8 prosent i juli på månedsbasis.

Klær og sko trakk opp

SSB skriver at omsetningsveksten økte i de fleste bransjer fra juni til juli, men at det særlig var salget av klær og sko som bidro til oppgangen.

Salget falt derimot i daglivarebedrifter, bensinstasjoner og spesialforretninger i juli. 

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene økte med 0,5 prosent i perioden mai til juli 2015 sammenlignet med samme tremånedersperiode 2014.

Økonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

- Isolert sett kan det høres ut som ok vekst i konsumet, men vi må huske det store fallet i konsumveksten i mai - hvor konsumet falt med over tre prosent, minner han.

Den månedlige oppgangen vi har hatt siden er beskjeden sett i lys av det store fallet, mener Hov.

Tilliten faller

Sjeføkonom Kari Due-Andresen påpeker fredag i morgenrapporten at detaljomsetningen svinger mye fra måned til måned, men at trenden siden før sommeren er klart negativ.

Detaljomsetningen falt med 3,6 prosent i mai, og veksten på 1,0 prosent i juni var langt fra nok til å snu trenden, er hennes oppfatning.

- For juli antar vi, basert på statistikk for kortbruk, at detaljomsetningen har hentet seg ytterligere noe inn, og ser for oss en vekst på 0,5 prosent, begrunnet sjeføkonomen.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets skrev på forhånd i morgenrapporten at han tror forbruket vil falle fremover - til tross for at husholdningenes konsum har båret lite preg av oljebremsen så langt.

- Nå faller tillitten fordi utsiktene for både landets og egen økonomi svekkes. På bakgrunn av mer positive rapporter fra kjøpesentrene venter vi imidlertid en oppgang på 0,5 prosent, skrev Østnor i forkant av SSB-publiseringen fredag.

Husholdningenes varekonsum falt 0,1 prosent fra juni til juli 2015, viser sesongjusterte tall.

«Mens det var en nedgang i elektrisitets- og brenselskonsumet og kjøp og drift av biler, var det en tilsvarende oppgang i konsumet av andre varer», skriver SSB.

 

Les også: Asia i dag: Citigroup: - Kina på vei mot resesjon

Oljerally løfter kronen

Oljeprisen stiger kraftig

Se også:

- Det er usikkerhet rundt oss:

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.