Norske økonomer er uenige om hvorvidt de siste tallene for arbeidsmarkedet er svakere enn det Norges Bank ser for seg.

Flere venter imidlertid at sentralbanken vil vente til etter september med å kutte renten.

Tall fra Nav viste at 3,1 prosent av arbeidsstyrken var registrert helt ledige, en økning på 700 personer.

I tillegg kom det 300 flere personer til på tiltak, så bruttoledigheten økte med 1.000 personer. Norges Bank ventet en registrert ledighetsrate på 3,04 prosent ved utgangen av august.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener ledighetstallene var bedre enn hva Norges Bank har i sine anslag.

Samtidig indikerer tallene et noe mer oppløftende bilde enn AKU-tallene som kom fra SSB torsdag. AKU viste en ledighetsrate på 4,5 prosent i juni, mot ventet 4,3 prosent.

- Nav-tallene viser en mindre bratt økning enn AKU-tallene, sier Juel, som mener at AKU-tallene blåses opp av at en del studenter ikke har fått sommerjobb.

For optimistisk

Samtidig fredag publiserte SSB detaljhandelstallene for juli, som viste en vekst på 0,5 prosent.

Makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets viser til at utviklingen i detaljomsetningen i juli var som de ventet, men at trenden i detaljhandelen er fallende. Han viser til at utviklingen de seneste to månedene ikke har klart å hente inn fallet i mai.

Han tror Norges Bank er litt for optimistiske gitt situasjonen norsk økonomi er i.

Hov mener at Norges Bank, alt i alt, må se litt bredt på bildet av arbeidsmarkedet, og da mener han det er litt svakere enn Norges Bank har ventet. Han ser en risiko for at ledigheten skal stige frem i tid.

DNB Markets mener på sin side at dagens tall alt i alt tegner et noe svakere enn ventet bilde av norsk økonomi.

«Pessimismen knyttet til norsk økonomis framtidsutsikter stiger, og selv om forbruket har steget i sommer, er trenden svak», skriver meglerhuset.

DNB-økonomene mener lønnsutviklingen ser ut til å være litt svakere enn sentralbanken ventet. Samlet sett mener de dagens statistikk marginalt er på den svake siden, og underbygger deres forventning om et rentekutt på møtet i november.

Om Norges Bank velger å kutte styringsrenten i september, eller vente, tror Hov blir en risikovurdering, og at oppdateringen fra Regionalt nettverk blir avgjørende.

- Utviklingen i realøkonomien støtter opp om et rentekutt i september, sammen med den økte usikkerheten vi ser nå. Oljeprisen er mye lavere enn det Norges Bank la til grunn i Pengepolitisk rapport i juni, og usikkerheten er stor. Men det som forstyrrer er at kronen er svakere enn anslått og at inflasjonen har vært høyere, sier Hov.

Som ventet

Sjeføkonom Harald Margnus Andreassen er noe mer optimistisk.

Han mener både ledighet og detaljhandel var litt bedre enn ventet. Swedbank tror Norges Bank ikke vil sette ned renten i september, men heller vente til senere på året.

Juel mener på sin side at ingenting i realøkonomien tyder på at det går verre enn Norges Bank har sett for seg.

- Den svake kronen tilsier at Norges Bank ikke kutter renten. Vi ser at detaljomsetningen stiger litt mindre enn vi hadde trodd, men det er ikke noe i realøkonomien som tyder på at det er verre enn det Norges Bank har sett for seg, sier Juel.

 

Les også: Shortsskvis er prisen du må betale for å bli rik på Seadrill

- Videre brems i konsumet kan fort gjøre at vi tipper under

- Dramatisk, men vi må ikke se skogen for bare trær

 

Se også:

- Det er ikke krise i Norge

- Det er ikke krise i Norge
Statsminister Erna Solberg og Siv Jensen møtte pressen i forkant av budsjettkonferansen onsdag
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.