Kredittindikatoren (K2) viste en vekst på 5,7 prosent de seneste tolv månedene frem til utgangen av juli, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjort mandag.

Dette er en liten nedgang fra en vekst på 5,8 prosent måneden før, opplyser SSB. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News var det på forhånd også ventet en uendret vekst, skriver TDN Finans.

- Øker sannsynligheten for rentekutt

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener de ferske tallene øker sannsynligheten for rentekutt fra Norges Bank i september.

- Det er grunn til å tro på videre avmatning i kredittveksten - et syn som blir støttet av Norges Banks utlånsundersøkelse. Finansiell ustabilitet, deriblant høy kredittvekst, er den klareste risikoen med for lav rente over lang. Ettersom denne risikoen tilsynelatende avtar, øker det sannsynligheten for at Norges Bank kutter renten i september, skriver Syed i en oppdatering.

Han merker seg at dette var andre måned på rad med fall.

- Det ser dermed ut til at den stigende trenden fra november 2014 til mai 2015 er brutt. Dette er også naturlig med tanke på den generelle konjunkturavmatningen i norsk økonomi, skriver han.

DNs børs og markedssider

- Gjeldsveksten i foretakene avtar

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets vil på sin side ikke legge så mye i tallene.

- At gjeldsveksten avtar, er i stor grad fordi gjeldsveksten i foretakene avtar, påpeker hun.,

For de ikke-finansielle foretakene var tolvmånedersveksten 3,4 prosent, mot 3,9 prosent ved utgangen av måneden før, opplyser SSB.

Imidlertid vil Norges Bank først og fremst er opptatt av husholdningenes gjeldsvekst i dag, understreker Haugland. Ifølge SSB var tolvmånedersveksten for husholdningene 6,5 prosent frem til utgangen av juli, uendret fra måneden før.

- Veksten i kreditten er stabil - og fortsatt høyere enn inntektsveksten, påpeker seniorøkonomen.

Hun venter få markedsutslag i kjølvannet av publiseringen. Ifølge Haugland kan heller ikke avtakende gjeldsvekst for norske selskaper tolkes negativt på nåværende tidspunkt.

Les også:

Her står flere titalls millioner boliger tomme

Asia i dag: Frykter «Japan-krise» for Kina

Se DNtv: Bli klar for skisesongen allerede nå

 

Slik blir du klar for skisesongen - allerede nå
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser hvordan man kan trene skøyteteknikk med rollerblades.
01:34
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.