- Forbrukerne vil i stor grad avgjøre hvor svak den økonomiske veksten blir fremover. Så langt er det få tegn på at forbruket rammes av nedturen i oljesektoren.

Det skriver senioranalytiker Erik Bruce og analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i rapporten «Økonomisk oversikt» som ble offentliggjort onsdag morgen.

Det private forbruket har vokst solid i første halvår og det er høy aktivitet i boligmarkedet. Mye tyder på at boligprisene vil fortsette å holde seg oppe, ifølge Nordea Markets. Og det til tross for at effektene av lavere aktivitet i oljesektoren vil spre seg til resten av økonomien og gjøre folk flest mer forsiktige med å bruke penger.

- Lavere lønnsvekst, høyere arbeidsledighet og økt sparing trekker i retning av svakere forbruksvekst de neste par årene. Noe av dette motvirkes imidlertid av lavere rente, høy vekst i pensjonsutbetalinger og noe skattelettelse. I snitt vil husholdningenes realinntektsvekst holde seg bra oppe, skriver Bruce og Berhardsen.

Spår flere rentekutt

Forbruksveksten anslås å bli lavest neste år - 1,5 prosent - for så å ta seg noe opp i 2017. Arbeidsledigheten anslås da å flate ut og utsiktene for norsk økonomi er da trolig noe lysere, ifølge Nordea Markets.

- Lavere rente og et tross alt fortsatt rimelig bra arbeidsmarked i store deler av landet er hovedårsaken til at vi ikke tror oljenedturen utløser et generelt fall i boligprisene. I noen deler av landet vil prisene trolig falle, mens vi venter en utflating i landet samlet sett, skriver analytikerne.

For renten skal videre ned, påpeker de:

- Med stigende ledighet og lav lønnsvekst og inflasjon regner vi med flere rentekutt. Vi venter to rentekutt, ett i høst og ett før sommeren 2016. Det vil kunne komme flere dersom kronen skulle styrkes vesentlig og/eller boligprisene skulle begynne å falle.

Tror på ekspansiv finanspolitikk

Det er ikke bare moderat vekst i forbruket som bidrar til å holde den økonomiske veksten oppe.

- Finanspolitikken antas fortsatt å bli ekspansiv med høy vekst i offentlig forbruk og investeringer. Kombinasjonen av økende ledighet gjennom 2016 og valg i 2017 tilsier at regjeringen i 2017-budsjettet fortsetter å skru opp veksten i offentlige utgifter. Også kronesvekkelsen på vel 20 prosent de siste årene styrker veksten ved at norske bedrifter vil vinne markedsandeler på ute- og hjemmemarkedet, skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i rapporten.

Les også: Disse boligene steg 3,5 prosent i august

Flertall for å beholde markagrensene

- Det er utrolig hvor lite du får for pengene  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.