Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 120.000 personer i juli, tilsvarende en ledighetsrate på 4,3 prosent.

Det opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

Det var på forhånd ventet en ledighet på 4,5 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Arbeidsledighetsraten var opp 0,1 prosentpoeng fra forrige ikke-overlappende tremånedersperiode.

Ifølge SSB viser sesongjusterte tall at antall sysselsatte var 2.654.000. I prosent av befolkningen var sysselsettingen 68,1.

Det gjennomsnittlige, justerte tremånederstallet på registrerte arbeidsløse og ordinære tiltaksdeltaker hos NAV gikk opp med 5000 fra april til juli.

- Overdrevet

- Det var ikke helt ventet at ledigheten ville gå ned i juli, men det kommer heller ikke som en stor overraskelse, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.

Han mener de siste månedenes AKU-tall har vært «overdrevet», og at dette nå kommer til syne i form av en korreksjon.

- Disse tallene må tolkes med forsiktighet. AKU er en utvalgsundersøkelse, mens NAV er et sted hvor arbeidsledige faktisk går og registrererer seg, begrunner Bernhardsen.

Han peker på at det i sommer blant annet ble registrert høy ungdomsledighet.

- De siste månedene har vi sett unormale bevegelser i ledigheten hos unge. Mye av den siste oppgangen kan nok forklares av sterk oppgang hos disse, mener Nordea-analytikeren.

- Det var ikke helt ventet at ledigheten ville gå ned i juli, men det kommer heller ikke som en stor overraskelse, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. Foto: Ida von Hanno Bast
- Det var ikke helt ventet at ledigheten ville gå ned i juli, men det kommer heller ikke som en stor overraskelse, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Steget uavbrutt

Arbeidsledigheten, målt ved AKU, har steget «så å si uavbrutt det siste året», påpeker sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

- Dermed kan antall ledige ha økt i juli uten at ledighetsraten stiger videre. Den markerte økningen i ledighet de siste månedene er blant annet drevet av en betydelig økning i ungdomsledigheten, skriver hun i morgenrapporten onsdag.

 

Les også: Skrekkmåling fra Kina

Nå skal alle ha ingefær i baren

Dropper Flex LNG-oppkjøp

 

Se også:

Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen:

Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen
Reisende på Oslo lufthavn med klar oppfordring til andre: - Ta det med ro!
01:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.