Rett før helgen kom Forbrukermeteret for september, og nordmenns tale er klar: Vi er mer negative til den økonomiske fremtiden i landet nå enn vi var under finanskrisen i 2008. Hovedindeksen falt fra minus 3,2 i august til minus 9,3 i september.

- Stemningen blant norske husholdninger er temmelig sur, fastslår seniorøkonom Knut Anton Mork og makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mandag i sin morgenrapport.

Detaljomsetning

Denne uken får vi tre nye nøkkeltall.

Først ut er detaljsomsetningen som kommer tirsdag. Det kraftige shoppingfallet i mai på minus 3,5 prosent fra april, har fremdeles ikke reversert seg, påpeker Mork og Hov. De spår en oppgang på 0,4 prosent fra juli til august.

Slår dette til, vil det likevel ikke gjøre mye for den kvartalsmessige veksten - som Handelsbanken har estimert til om lag 0,3 prosent.

- Dette er ned fra 0,6 prosent fra andre kvartal i fjor. Gjennomsnittlig kvartalsvis vekst gjennom fjoråret var også på 0,6 prosent. Vårt grunnsyn er en avmatning i konsumveksten, men uten å male fanden på veggen, skriver økonomene i Handelsbanken.

De frykter i tillegg at det negative sentimentet blant forbrukerne kan slå ut i enda lavere konsumvekst.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets anslår et fall i detaljomsetningen på 0,3 prosent.

- For august har kjøpesentrene meldt om en klart svakere omsetningsvekst enn normalt og at mye av omsetningen trolig ble flyttet fra august til juli, skriver han i morgenrapporten.

Økonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror detaljomsetningen falt i august med 0,6 prosent, etter oppgangen på 0,5 prosent i juli.

Kredittvekst

Onsdag publiserer Statistisk sentralbyrå (SSB) tall for kredittveksten (K2).

Kredittindikatoren har overrasket på nedsiden de siste par månedene. Dette mener Mork og Hov kan knyttes til dels markerte fall i gjeldsveksten for ikke-finansielle foretak.

Men gjeldsveksten til husholdningene har imidlertid fortsatt å holde seg stabil. Kanskje har rekordlave boligrenter bidratt til dette.

- Vi venter uendret samlet kredittvekst, på 5,7 prosent fra samme tid i fjor, opplyser Handelsbanken-økonomene.

Arbeidsledighet

Uken avsluttes med arbeidsledighetstall fra NAV.

Aamdal i DNB tror på nedgang i den registrerte ledighetsraten fra 3,1 prosent i august til 2,9 prosent i september.

- Dette er først og fremst en sesongmessig nedgang, og en ledighet på 2,9 prosent er forenlig med en sesongjustert oppgang på 1000 ledige, utdyper han.

Bernhardsen er enig.

- Ledigheten ventes fortsatt å ha tikket opp med snaut 1000 helt ledige og personer på tiltak, skriver Nordea-økonomen.

 

Les også: Dæhlie god for 283 mill.

Saudi-Arabia trekker inn titalls milliarder dollar fra utenlandske fond

Asia i dag: Vil skape superøkonomi fra internett

 

Se også:

- Ingen kan leve opp til 169 forskjellige mål:

- Ingen kan leve opp til 169 forskjellige mål
Tenketanksjef Bjørn Lomborg i Copenhagen Consensus mener verdenssamfunnet bør velge færre mål som gir mer for pengene.
01:05
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.