Etter flere måneder med nedgang for innkjøpsindeksen norsk PMI, snudde retningen i september.

- For første gang på flere måneder signaliserer innkjøpslederne at noe har snudd i industrien, uttaler Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk som hver måned utarbeider PMI-indeksen.

PMI-indeksen måler aktiviteten i industrisektoren. En indeks over 50 poeng viser økt aktivitet, mens alt under dette illustrerer nedgang.

Norsk PMI steg til 47,3 poeng i september, fra 43,7 poeng i forrige måned. Dette er den høyeste indeksverdien siden april.

På forhånd var det ventet en PMI-indeks på 44 poeng.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på at PMI-indeksen ikke har vist seg å være en ledende indikator på hvordan situasjonen i industrien utvikler seg. Ifølge han har ikke retningen snudd på grunn av denne indeksen.

- Situasjonen er ikke noe lysere for industrien enn den var for en måned siden, sier han til DN.

Øning i ordreindeksen

- PMI viser fortsatt en nedgang, men den er betydelig svakere enn vi har opplevd de siste månedene. Alle indeksene viser en bedre utvikling, og spesielt interessant er økningen i ordreindeksen, sier Hoberg.

Ordreindeksen steg fra 42,8 til 49,2 poeng i september. Ifølge Hoberg skyldes økningen høyere indeksverdi for ordreinngangen fra hjemmemarkedet, mens eksportdelen er omtrent uendret. 

- Det indikerer en forventning om at nedgangen er betydelig redusert. Hvorvidt dette betyr at industrien er i ferd med å bli optimistisk igjen, er for tidlig å si, sier Hoberg.

Stigende sysselsettingsindeks

Sammen med ordreindeksen, steg også indeksen for sysselsetting betydelig.

Fra 37,7 poeng i august, steg sysselsettingsindeksen til 42,5 poeng i september. Den høyeste verdien siden mai.

Til tross for et fortsatt fall i sysselsettingen, er det færre bedrifter som melder om redusert sysselsetting.

Ifølge Hoberg signaliserer dette en retning mot en mer stabil situasjon.

Høyere enn ventet

Flertallet av økonomer ventet på forhånd en lavere PMI-indeks.

- Siden utgangen av første kvartal har indeksen falt jevnt og trutt; dypere ned i negativt territorium, skev seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag.

- Ut i fra det vi vet så langt er det lite som tyder på at produksjonsbunnen er nådd. Vi ser heller for oss at signalene for industrien vil fortsette å være negative i perioden fremover, skrev Hov.

Norsk PMI, sesongjusterte tall: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Statoil ble ikke tildelt leteareal i Mexico

Oljeprisene stiger noe

Solgte boliger for 750 millioner kroner i tredje kvartal

Se DNTV: Dette er Model X

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert: