DN får onsdag bekreftet at budsjettimpulsen i statsbudsjettet for 2016 blir på 0,7 prosentpoeng.

Det betyr at regjeringen ønsker å gi en ekstra boost til norsk økonomi.

Den underliggende utgiftsveksten i budsjettet er på 2,6 prosent, får DN bekreftet. Dette er en indikator for utviklingen i statsbudsjettets utgifter til offentlig finansiert tjenesteproduksjon, realinvesteringer og overføringer fra ett år til det neste.

Regjeringen legger frem statsbudsjettet for 2016 og ny skattereform klokken 10.

For å måle virkningen oljepengebruken har på økonomien, ser økonomene gjerne på økningen i oljepengebruk i forhold til den samlede størrelsen på økonomien, målt ved brutto nasjonalprodukt.

Dette kalles budsjettets etterspørselsimpuls og måles ved endringen i oljepengebruk som andel av trend-bnp for Fastlands-Norge.

I årets budsjett er denne budsjettimpulsen på litt under 0,6 prosentpoeng. Dermed er forslaget til statsbudsjett for neste år litt mer ekspansivt enn inneværende år.

Analytiker Camilla Viland trodde på forhånd at budsjettimpulsen ville bli på nettopp 0,7 prosentpoeng, slik DN nå har fått bekreftet.

Hun peker på at budsjettet dermed blir mer ekspansivt enn hva Norges Bank har lagt til grunn. Det er likevel langt fra sikkert at den ekstra boosten fra Siv Jensen & Co får innvirkning på rentesettingen fremover, forklarer Viland i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

- Den faktiske betydningen for økonomien kan imidlertid bli mindre enn hva denne indikatoren signaliserer, og derfor også ha mindre betydning for pengepolitikken. Dette er fordi en betydelig andel av impulsen trolig vil komme fra skattelettelser. Sammenlignet med å bruke penger på offentlig forbruk og investeringer, vil skattelettelser trolig ha en mindre og tregere effekt på økonomien, skriver Viland.

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

Les også: NRK: Regjeringen vil bruke 193 milliarder oljekroner
Jensen: – Budsjettet svarer på utfordringene
Sanner med vekstpakke til oljefylker
 

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.