Regjeringen legger opp til en rekordhøy oljepengebruk på 194 milliarder kroner neste år, viser forslaget til statsbudsjett for 2016 som ble lagt frem klokken 10.00 onsdag.

Dette er en økning på 23 milliarder kroner sammenlignet med årets bruk av oljepenger.

Oljepengebruken tilsvarer 2,8 prosent av verdien av oljefondet ved inngangen til året. Handlingsregelen åpner for at man over tid kan bruke fire prosent av verdien, som er den antatte langsiktige avkastningen på fondet.

Hvor mye penger en bruker som andel av fondet sier imidlertid lite om hvor mye oljepengebruken påvirker utviklingen i norsk økonomi.

For å måle virkningen oljepengebruken har på økonomien, ser økonomene gjerne på økningen i oljepengebruk i forhold til den samlede størrelsen på økonomien, målt ved brutto nasjonalproduktet.

Dette kalles budsjettets etterspørselsimpuls og måles ved endringen i oljepengebruk som andel av trend-bnp for Fastlands-Norge.

I neste års budsjett er denne impulsen anslått til er denne beregnet til 0,7 prosent av BNP for Fastlands-Norge, slik DN fikk bekreftet tidligere på dagen onsdag.

«Det er vesentlig høyere enn gjennomsnittet siden 2001», skriver regjeringen i en melding onsdag.

- I budsjettet for 2016 legger vi et godt grunnlag for å møte de omstillingene norsk økonomi står overfor, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding fra Finansdepartementet onsdag.

Som en del av budsjettet legger Regjeringen frem det de har gitt merkelappen «en ekstra tiltakspakke for økt sysselsetting» på tilsammen fire milliarder kroner.  

«Pakken er rettet mot områder som i særlig grad merker konsekvensene av lavere vekst. Det foreslås en rekke tiltak innenfor vedlikehold og bygg, samt innovasjon og næring. I tillegg foreslår Regjeringen flere tiltaksplasser. Tiltakene er midlertidige og innrettet slik at de lett skal kunne reverseres», skriver regjeringen i en melding onsdag.

«Også utover denne særskilte tiltakspakken inneholder budsjettet en rekke tiltak for aktivitet og omstilling. En omfattende skattereform og en klar satsing på samferdsel, forskning og utdanning vil styrke grunnlaget for vekst og lette omstillinger i økonomien», skriver regjeringen.

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

Les også: NRK: Regjeringen vil bruke 193 milliarder oljekroner
Jensen: – Budsjettet svarer på utfordringene
Sanner med vekstpakke til oljefylker
 

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.