- Det er ingen tvil om at kronesvekkelsen har en raskere og sterkere effekt på inflasjonen enn ventet tidligere, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering.

Fredag viste tall fra Statistisk sentralbyrå at priveksten i Norge stiger mer enn tidligere antatt.

Bruce mener en eventuell årsak til den høye inflasjonen kan være at kronesvekkelsen har en sterkere virkning enn ventet.

- Men det er også mulig at importørene justerer prisene raskere enn ventet, skriver han.

Nordea Markets tror imidlertid inflasjonen snart har nådd toppen, og at retningen vil snu neste år.

På «track» med Norges Banks anslag

- Det var ingen overraskelser her. Det skyldes kronesvekkelsen vi har bak oss. Det slår også inn i deler av innenlandsk inflasjon, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til DN.

Ifølge Hov er tallene i tråd med Norges Banks anslag.

- Det er ingen ting som forstyrrer bildet til Norges Bank. Vi har en prognose om at sentralbanken vil kutte i mars. Inflasjonsbildet er helt på «track», og ikke noe står i veien for den prognosen vi har på rentekutt, sier Hov.

En effekt som dør ut

Det siste året har vi hatt høy prisvekst i Norge, hovedsakelig som følge av kronesvekkelsen. Hov tror vi fortsatt vil ha en inflasjon liggende på rundt tre prosent de nærmeste månedene.

Likevel fastslår han:

- Dette er en effekt som dør ut.

Hov peker på at inflasjon er et uttrykk for prisendring år over år.

- Når hele kostnadsoverveltningen fra importørene til utsalgsstedene er ferdig, vil inflasjonen trende nedover igjen, sier han.

- I andre halvår neste år tror jeg inflasjonen vil avta, gitt at kronen ikke svekkes, understreker seinorøkonomen.

Venter rentekutt i desember

Også økonomene i DNB Markets peker på at fredagens inflasjonstall neppe bekymrer Norges Bank, ettersom effekten av kronesvekkelsen er midlertidig.

- På sikt peker moderate lønnsoppgjør og lavkonjunktur mot at inflasjonen etter hvert faller under målet igjen, skriver seniorøkonomene Kjersti Haugland og Kyrre Aamdal i en oppdatering fredag.

Norges Bank venter at kjerneinflasjonen vil avta til to prosent i 2018.

DNB Markets anslår at kjerneinflasjonen vil være helt nede på 1,25 prosent i 2018.

- Vi venter et rentekutt på møtet i desember, til 0,5 prosent, og et videre rentekutt høsten 2016 til 0,25 prosent, skriver Haugland og Aamdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Den tunisiske dialogkvartetten vinner Nobel fredspris

Sjekk om din bil er jukset med

Storbank anbefaler kjøp av Hydro

Se DNTV: Utsolgt for rosa iPhone

Utsolgt for rosa Iphone
- I år har det vært overraskende mange jenter i køen, forteller butikkjef Truls Nilsen i Eplehuset. Svein Øyvind Kloster kjøper den nye telefonen til kona.
01:06
Publisert: